19/08/2015 | Yazar: Kaos GL

HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, cinsel yönelimi de kapsayacak şekilde nefret suçlarında ceza arttırımı için kanun teklifi verdi.

HDP’den nefret suçları için kanun teklifi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, cinsel yönelimi de kapsayacak şekilde nefret suçlarında ceza arttırımı için kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan; ‘din, dil, mezhep, siyasi veya felsefi görüş, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, sakatlık’ temelli nefret suçlarında cezanın beşte bir oranında arttırılması için kanun teklifi verdi.

Aydoğan teklifin gerekçesinde, “Halkın bir kesimini etnik, sınıf, din, mezhep, cinsel tercih ve bölge farklılığına dayanarak aşağılayan söylemler toplumun bir kesimi üzerinde nefret duyguları yaratırken diğer bir kesimini de ötekileştirmektedir. Nefret söylemi zamanla nefret suçuna dönüşmekte ve suç işlemeye yakın kitlelerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır” dedi.

“Nefret suçu sistematik bir şiddet turu”

Dünyada nefret söylemi ve nefret suçuna ilişkin kanunları hatırlatan Aydoğan; ABD, Norveç, İzlanda ve Hollanda Ceza Kanunları’nı örnek gösterdi ve ekledi:

“Nefret söylemi ve suçu, insan hayatı başta olmak üzere, birlikte yaşama iradesine zarar veren sistematik bir şiddet türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yazılı, görsel ve sanal medya hem nefret söyleminin üretimi ve yayılmasında hem de insanların hedef olarak gösterilmesinde yoğun biçimde kullanılmaktadır. 

“Türkiye’de nefret söylemi ve nefret suçları demokrasinin pekişmesini birlikte yaşama kültürünün güçlenmesini engelleyen giderek büyüyen bir soruna dönüşmüştür. Siyasi parti liderleri, milletvekilleri, gazeteler, televizyon kanalları, kamu görevlileri nefret söylemini kullanmaktan çekinmemektedir.

“Kitle iletişim araçları aracılığıyla yayılan nefret söylemi belli bir kültürel kimlik üzerine aşağılayıcı, düşmanlaştırıcı ve dışlayıcı tanımlamalar yapılarak kullanılmaktadır. Bu kimliklerin aynı zamanda özellikle Ermeniler, Kürtler, Yahudiler ve eşcinseller olarak seçilmesi kullanılan nefret söyleminin sistematik olduğunu göstermektedir.”

Türkiye’nin ayrımcılık, nefret suçları, nefret söylemi konusunda taraf olduğu sözleşmelerden doğan yükümlülükleri bütünüyle ve etkin bir şekilde yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Aydoğan, Türk Ceza Kanunu’nun 81., 82., 86., 94., 96., 102., 103., 105., 106., 107., 108., 109., 120., 123., 125., 148., 149., 151., 153., 213. maddelerinde değişiklik talep etti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam