11/06/2014 | Yazar: Kaos GL

HDP’li Ayla Akat; Ankara’da eylem yapan Afgan sığınmacıların durumunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

HDP’li Ayla Akat, Afgan Sığınmacıları Bakan’a Sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP’li Ayla Akat, Afgan sığınmacıların durumunu İçişleri Bakanı’na sordu: “Bakanlığınız Afgan mültecilerin 14 Nisan’dan beri gerçekleştirmekte olduğu açlık grevi ve oturma eyleminde dile getirdikleri talepleri dinlemek ve mağduriyetlerini gidermek amacıyla bir girişimde bulunmuş mudur?”
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayla Akat; Ankara’da eylem yapan Afgan sığınmacıların durumunu İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.
 
Afgan sığınmacıların 14 Nisan’da Ankara’ya gelerek Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde oturma eylemi başlattığını hatırlatan Akat şöyle dedi:
 
“Ağızlarını dikerek açlık grevine giren sığınmacılar 10 Mart 2013 tarihinde yasalaşan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında uluslararası koruma altında sayılmakta, fakat sahip oldukları geçici statüden dolayı pek çok sıkıntı yaşamaktadır. BM tarafından 2013 yılında Afgan mültecilerin üçüncü ülkeye yerleştirilmesi durdurulmuştur. Fakat bundan önce de Türkiye’deki diğer mülteci gruplarına göre Afgan mültecilerin üçüncü bir ülkeye yerleştirilme oranı oldukça düşüktür.”
 
Türkiye’nin, 1951 Mültecilerin Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi ve 1967 Protokolüne coğrafi sınırlama koyan üç ülkeden biri olarak Avrupa dışından gelen mültecilere “coğrafi sınır”dan ötürü mülteci statüsü vermediğini hatırlatan Akat şunları kaydetti:
 
“Bundan dolayı mültecilik ya da vatandaşlık statüsü alamayan sığınmacılar başka bir ülkeye yerleştirilmediklerinde hukuki statüden yoksun olmanın bir sonucu olarak çalışma, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel insan haklarından mahrum kalmaktadır. Ankara’da eylemlerine devam eden Afgan göçmenlerin yaşadığı sıkıntılara hem BM hem de Türkiye tarafından sessiz kalındığı, göçmenlerin psikolojik ve fiziksel pek çok sağlık sorunuyla da mücadele ettiği bilinmektedir.”
 
Akat’ın Bakan’a yönlendirdiği sorular ise şöyle:
“Önergenin verildiği tarih itibariyle Türkiye’de “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” kapsamında uluslararası koruma altında bulunan sığınmacıların sayısı kaçtır? Afgan sığınmacılar bu sayının ne kadarlık bir kısmını oluşturmaktadır?
 
“Bakanlığınız Türkiye’de bulunan sığınmacıların yaşadığı sıkıntıların tespiti amacıyla bu gruplarla temaslarda bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa bugüne kadar yapılan tespitlerde ulaşılan bulgular nelerdir?
 
“Bakanlığınız Afgan mültecilerin 14 Nisan’dan beri gerçekleştirmekte olduğu açlık grevi ve oturma eyleminde dile getirdikleri talepleri dinlemek ve mağduriyetlerini gidermek amacıyla bir girişimde bulunmuş mudur?
 
“Bakanlığınız tarafından, Türkiye’deki sığınmacıların barınma, çalışma, sağlık ve eğitim haklarından yararlanırken yaşadıkları sıkıntıları ortadan kaldırmak, özellikle de sığınmacıların güvenceli iş piyasasına erişimini sağlamak amaçlı bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
 
“Türkiye’nin Avrupa dışından gelen sığınmacıları mülteci olarak kabul etmesini engelleyen koşulları değiştirmek amacıyla “1951 Mültecilerin Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi ve 1967 Protokolü”ne getirilen coğrafi sınırın kaldırılması planlanmakta mıdır?” 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam