08/08/2014 | Yazar: Kaos GL

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, baskılara dayanamayıp intihar eden trans erkek Okyanus’u Adalet Bakanı’na sordu.

HDP’li Buldan Okyanus’u meclise taşıdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, baskılara dayanamayıp intihar eden trans erkek Okyanus’u Adalet Bakanı’na sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, trans erkek Okyanus’un intiharını Meclis gündemine taşıdı.
 
Maruz kaldığı ayrımcılığa dayanamayarak intihar eden Okyanus’la ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Buldan şu ifadeleri kullandı:
 
“Devlet ve toplum şiddeti kıskacında yaşamlar”
“Okyanus’un intiharıyla ilgili sosyal medya hesabında ifade ettiği sözler de açıkça ifade etmektedir ki; tercih ettiği cinsel yönelim nedeniyle yaşadığı hayatın zorluğu bir tarafa nefret söylemlerinin odağında yer almak cinsel yönelimi farklı olan her birey için geçerli bir olgudur.
 
“LGBT bireyler hem devletin hem de toplumsal baskının yarattığı şiddet kıskacı altında hayatlarını iademe ettirmektedirler. Zira nefret söylemlerinin ve bu söylemlerden feyz alan baskı unsurlarının yarattığı şiddet görmezden gelinmekte, hatta şiddet LGBT bireylere reva görülmektedir. Yasalardan toplum normlarına kadar her türlü mekanizma; bu olay özelinde olduğu üzere, LGBT bireylerin yaşam hakkını açık ve net bir biçimde gasp etmektedir.”
 
“LGBT’lere saldırıp ceza alan kaç kişi var?”
Buldan, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
 
“Bakanlığınız bu ölüm olayı ve nedenlerine ilişkin bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise nedeni nedir?
 
“LGBT bireylerin maruz kaldığı şiddet ve sonuçlarının; ceza yasalarından ve kolluk ile yargı mekanizmasının olumsuz yaklaşımından kaynaklandığını düşünüyor musunuz? Sizce yasalar ve uygulayıcılardan kaynaklı neticeler, ’yaşam hakkı ihlali’ teşkil etmemekte midir?
 
“Nefret suçlarına ilişkin yasal mevzuat çalışması gündeminizde midir?
 
“Günden güne artan ve nefret söylemlerinin odağında olup şiddete maruz kalan LGBT bireylerin yargı mekanizmalarına başvuru oranı nedir?
 
“LGBT bireylere saldırıda bulunan/şiddet gösteren ve yargılanıp ceza alan kişi sayısı nedir?
 
“LGBT bireylere yönelik şiddet olaylarında etkin bir yargılama gerçekleşmemesinin nedeni nedir?” 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam