06/02/2017 | Yazar: Kaos GL

HDP Kadın Meclisi, ‘Hayır’ deklarasyonunu açıkladı: ‘Umudun tek adam rejimiyle kesintiye uğratılması girişimine izin vermiyoruz, ‘Hayır’ diyoruz!’

HDP’li kadınlar: ‘Özgürlüğümüz için tek adam rejimine hayır!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP Kadın Meclisi, “Hayır” deklarasyonunu açıkladı: “Umudun tek adam rejimiyle kesintiye uğratılması girişimine izin vermiyoruz, ‘Hayır’ diyoruz!”

HDP Kadın Meclisi, dün (5 Şubat Pazar) bir toplantı düzenleyerek neden “Hayır” dediklerini açıkladı.

Ankara’da Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşen deklerasyon toplantısına HDP’li milletvekilleri; sivil toplumdan, sendikalardan ve kitle örgütlerinden kadınlar katıldı.

Toplantı, tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ve HDP kadın milletvekilleri, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel,  KJA sözcüsü Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın selamlanmasıyla başladı. 

HDP'li kadınlar, kadınları siyasi yaşamdan, çalışma yaşamından, medyadan, toplumsal yaşamdan tasfiye etme saldırılarına “Hayır” dediler.

“Güvenceli bir yaşamı hep birlikte kuracağız”

Deklerasyonda şu ifadeler yer aldı:

“Halkları yok sayan, sadece bir avuç yandaş ve sermayenin çıkarlarını gözeten ekonomi politikaları nedeniyle özellikle biz kadınlar yoksullaşıyoruz! Ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Peş peşe gelen zamlarla ekmeğimiz küçülüyor, aşımız azalıyor. İşsizlik artıyor, ilk işinden edilenler de biz kadınlar oluyoruz.  Tam da bu nedenlerle sermaye ve savaş odaklı ekonomi politikalarına HAYIR diyoruz. Birlikte ürettiğimizi eşit paylaştığımız bir yaşamı, emeğin haklarının yok sayılmadığı bir yaşamı, doğanın ve canlı yaşamın korunduğu bir yaşamı, güvenceli bir yaşamı hep birlikte kuracağız.”

“Ellerindeki yetkileri 14 yıllık tek başına iktidarları boyunca sınırsızca kullanarak demokratik hak ve özgürlüklerimizi gasp etmeleri yetmezmiş gibi, daha çok yetkiyi üstelik tek bir kişiye teslim etmek istiyorlar. Anayasa değişikliği adı altında bütün yetkiyi ‘tek’ kişide toplayan bir rejimi kalıcı hale getirmeye çalışıyorlar. Meclis’te Anayasa değişikliğini görüşme süreci Eş Genel Başkanlarımız ve vekillerimizin tutsak edilmesiyle başlatıldı. Sonrasında, Meclis’teki görüşmeler sırasında başvurdukları şiddete varan yöntemler nasıl bir yönetim getireceklerinin ipuçlarını herkese gösterdi. Irkçı ve buram buram kadın düşmanlığı kokan saldırılar altında milletvekillerinin konuşmaları kısıtlandı, oylamalar talimatla yapıldı, kadın vekillere saldırıldı ve teklif ‘zor’ kullanılarak Meclis’ten geçirildi.”

“Apoletli ya da kravatlı faşizme hayır!”

“Şimdi karşımızda her maddesi geleceğimizi ipotek altına alacak, toplumu kutuplaştıracak, savaşı derinleştirecek, yoksulluğu büyütecek, kadınları yaşamın her alanından tasfiye edilecek bir oylama var. ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ adını verdikleri bu garabetin bir adı var: ‘tek adam rejimi’. Getirmek istedikleri bu tekçi ve otoriter rejim, kadın düşmanlığını esas alan faşizmi, baskıyı, sömürüyü devam ettirerek OHAL ve KHK düzenini kalıcı hale getirmeyi hedefliyor.”

“Hiçbir güç tarafından denetlenemeyen iktidar ‘mutlak iktidar’dır. Tarih de göstermiştir ki, her ‘mutlak iktidar’ diktatörlüktür. Her şeyin tek olduğu yerden demokrasi çıkmaz. Bizi ‘mutlak iktidar’ hevesiyle bir girdaba sokup, elimizde olan haklarımızı da ortadan kaldırmak istiyor. Önümüze getirilen 12 Eylül askeri faşist cunta yasasına rahmet okutan, faşizmi kurumsallaştıran  ‘tek adam rejimi’ni iyi tanıyoruz.”

“Ancak onlar da bizi iyi tanıyor. Biz kadınlar baskılara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bin bir emekle, çabayla, mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz. Hangi suretle gelirse gelsin apoletli ya da kravatlı faşizme, Kadınlar olarak ‘HAYIR’ dedik, ‘HAYIR’ demeye devam ediyoruz.”

HDP Kadın Meclisi hayır deme sebeplerini 21 maddede sıraladı:

“- Halklarımız arasındaki kutuplaştırmayı durdurmak, komşularımızla dost kalmak için,

- Cizre’de bodrumlarda yakılan ve kör bir kurşunla sokak ortasında katledilenlere olan sorumluluğumuz için,

- Taybet Ana için,

- Tecavüze, şiddete dur demek için,

- Kadın cinayetlerine dur demek için,

- IŞİD karanlığının, gerici baskılarının hukuk haline getirilmesine,

- İnanç özgürlüğünü sağlamak için,

- Yaşam tarzlarımız için,

- Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz için,

- ‘İtaat et rahat et’ zihniyetine,

- Kula kulluk etmemek için,

- Eşit temsil, Eş Yaşam için,

- Emek sömürüsü ve iş cinayetlerine karşı, güvenceli bir gelecek için,

- Birlikte yaşayıp birlikte yaşlanmak için,

- Yerel demokrasi için,

- Ekolojik bir yaşam için,

- Doğanın, kentlerimizin, köylerimizin bir KHK ile yağmalanmasına,

- Umut için,

- Gülen çocuklar ve huzurlu bir gelecek için,

- Barış, adalet ve özgürlük için,

- Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan, yeni yaşam için

HAYIR!”

Deklerasyonun ardından, kadınlar müzisyen Pınar Aydınlar'ın şarkılarıyla halaylar çektiler.

Toplantı, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun "Kadınlar Vardır" şarkısını söylemesiyle sona erdi. 


Etiketler: kadın
İstihdam