09/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dağlıca’nın ardından ‘400 vekil bir partiye verilseydi bunlar gerçekleşmezdi’ dedi, HDP’ye ırkçı saldırılar başladı. 6 Eylül’den bugüne ne oldu?

HDP’ye saldırının üç günlük kronolojisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dağlıca’nın ardından “400 vekil bir partiye verilseydi bunlar gerçekleşmezdi” dedi, HDP’ye ırkçı saldırılar başladı. 6 Eylül’den bugüne ne oldu?

8 Eylül gecesi Alanya HDP binası

6 Eylül: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 400 vekil açıklaması

*Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Eylül’de A Haber’de katıldığı canlı yayında Dağlıca’da yaşanan saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “400 vekil bir partiye verilseydi bunlar gerçekleşmezdi” dedi.

Erdoğan’ın konuşması özetle şöyleydi:

“Teröre karşıyız deyip elinizi taşın altına koymazsanız bir şey olmaz. Malum parti terör örgütünü arkasına alarak hareket ediyor. Terör örgütü çözüm sürecinde, sürece ihanet etti. Parlamentoya girme gayreti içerisinde olanların, 80 vekille girdikleri halde, parlamentoda daha zayıf oldukları dönemlerde olmadığı kadar bu dönemde yaptıkları tahribatı ne ile izah edeceğiz.

“Biliyorsunuz 6-7-8 Ekim olaylarını yaşadık. Suruç olayını, Diyarbakır olayını yaşadık. Burada başka yerlere fatura kesmenin anlamı yok. Bunlar hep bir dayanışmanın, yardımlaşmanın neticesinde ülkemizde bir terör belası estirilmesinden başka bir şey değildi. Terörden rant elde ediyorlar. Eğer 400 milletvekilini alabilecek veya bir Anayasa'yı inşa edecek sayıyı bir siyasi parti yakalamış olsaydı, durum bugün çok daha farklı olurdu.”

*Aynı gece Hürriyet gazetesine saldırı oldu. Bir grup, “Recep Tayyip Erdoğan” ve “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarıyla Hürriyet binasına saldırdı. Hürriyet binasının camları kırıldı. AKP Gençlik Kolları Başkanı ve İstanbul milletvekili Abdurrahim Boynukalın da kalabalığın içindeydi. Boynukalın kalabalığa şöyle seslendi: “Allah hepinizden razı olsun. Allah’ın izniyle, sadece Aydın Doğan medyası değil, bütün HDP’siyle, PKK’sıyla, bütün terör örgütleriyle ve ilk başta da Fethullahçı terör örgütüyle, biz başkan yaptırdıktan sonra onlar da defolup gidecek.”

7 Eylül gecesi: HDP’ye 128 yerde saldırı

*HDP; Dağlıca baskını, Cizre’de günlerdir devam eden devlet saldırısı ve Sur’da yaşananlara ilişkin açıklama yayınladı. Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıran ve bir kez daha silahların susması çağrısı yapan HDP, “Bu acıyı daha büyük felaketlere sürüklenmeden durdurmalıyız. Hala ‘400 vekil alınsaydı böyle olmazdı’ sözlerini sarf edebilen bir yaklaşımla; Cizre’yi ablukaya alan, vekillerimize ateş açan bir anlayışla bu ülkenin yönetilmesi ve şu anda gittikçe derinleşen sorunların çözülmesi mümkün değildir” dedi.

*CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK'nin Dağlıca saldırısı üzerine Twitter üzerinden açıklama yaptı.

“Dağlıca’da yüreğimize ateş düştü. Her gün aynı acı... Bu acıyı bize yaşatanlara da kandan, gözyaşından beslenenlere de lanet olsun!” diyen Kılıcdaroğlu şu ifadelere yer verdi.

“Her gün şehit haberleri ile yüreğimizin yandığı bu ortamda bile, 400 vekil hesabı yapan cumhurbaşkanının utancı tüm ülkeye yeter!

“Ne 400 vekilmiş be… Uğruna ülkeyi kan gölüne çevirdin, anaları evlatsız, evlatları yetim bıraktın. Sende vicdanın kırıntısı bile yok!”

*Hürriyet gazetesinin internet sitesi hurriyet.com.tr’nin dün akşam yayınladığı “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dağlıca açıklaması: 400 vekil alınsaydı bunlar olmazdı" tweeti nedeniyle soruşturma başlatıldı.

*HDP binaları 7 Eylül gecesi 128 yerde ırkçı gruplar tarafından kuşatıldı, camları, kapıları kırıldı, bazıları ateşe verildi. Irkçı saldırılar sırasında polis, saldırganları izlemekle yetindi. HDP binalarının yanı sıra sokaklarda ölümle sonuçlanan linçler yaşandı, şehirlerarası otobüsler durduruldu, içinde Kürt arandı.

8 Eylül: “AKP’nin kristal gecesi!”

*HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, MYK toplantısı öncesinde son siyasi gelişmeleri değerlendirdi. AKP iktidarının toplumu germe ve kutuplaştırma siyasetini artırdığına dikkat çeken Yüksekdağ, dün yaşananlar için “tarihsel bir ibret tablosu” dedi. Yüksekdağ, “Dağlıca'da 16 askerin yaşamını yitirmesinden sonra askerlerin cenazelerine sahip çıkan, sırtında taşıyarak bölgeden çıkartan Kürt halkıydı. Batı'da birçok merkezde linç edilmeye çalışılan yine Kürtler oldu” diye konuştu.

*Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ülke genelinde eş zamanlı çağrı yaptığı “Teröre Lanet Yürüyüşü” sırasında ülkenin dört bir yanında HDP binalarına saldırılar düzenledi. Asker cenazelerini bahane eden gruplar saldırdıkları binaları tahrip etti, yakma girişiminde bulundu.

HDP’nin Ankara’da bulunan genel merkez binası ateşe verildi. Genel merkeze dönük saldırılar gece boyunca devam ederken, polisin güvenlik önlemleri almayışı dikkat çekti. Polis ırkçı saldırganlar yerine aralarında Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in de olduğu HDP’lilere saldırdı. Yakma girişimi sonrası merkez binasının bir katı kullanılamaz hale geldi.

*Bir gecede 150’den fazla binasına saldırı olan HDP’nin Antalya’nın Alanya ilçesindeki binası ateşe verildi. Bina tamamen yandı. MHP Kırşehir il teşkilatının düzenlediği protesto gösterisine katılanlar HDP il binasını ve HDP'li olduğu gerekçesiyle dört işyerini yaktı.

*Hürriyet gazetesinin bulunduğu Doğan Medya Merkezi’ne de 7 Eylül’ün ardından ikinci kez saldırı düzenlendi. AKP destekçisi olduğu belirtilen grup tekbir sesleriyle binanın ana kapısını zorladı.

*CHP Ankara Sincan İlçe Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda maddi hasar meydana gelirken, Konya İl Binası’na düzenlenen saldırıda iki araç yakıldı.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam