22/05/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Sünnetin bir çocuk istismarı ve beden ihlali olduğunu ne zaman tartışacağız?

Hegemonik erkeklik inşasının ilk basamağı: Sünnet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sünnetin bir çocuk istismarı ve beden ihlali olduğunu ne zaman tartışacağız?

Pembe Hayat Erkeklik Çalışmaları Grubu, Şubat ayından beri bir araya gelerek erkek erkeğe cinsellik, cinsel şiddet ve hegemonik erkeklik üzerine çeşitli atölye ve sohbetler gerçekleştiriyor. Grubun bu dönem için son sohbetinin konusu “oldu bitti maşallah” ile üstü kapatılan, tramvalara ve kalıcı hasarlara sebep olan penis sünneti oldu.

Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Atilla Barutçu’nun konuşmacı olarak katıldığı sohbetin kolaylaştırıcılığını Pembe Hayat Erkeklik Çalışmaları Grubu’ndan Ozan Gezmiş yaptı.

Kesilen derinin üç işlevi var: Cinsel, koruyucu ve duyarlılık

Sohbet, Gezmiş’in penis sünneti ve sünnet derisi olarak isimlendirilen penis üst derisiyle ilgili bilgi vermesiyle başladı: 

“Doğum sonrasında genellikle sünnet derisi penise yapışık halde. Daha sonra kendiliğinden ayrılıyor. Bebeğe bez bağlandığı bu dönemdeki işlevi penisi tahrişten ve yaralanmalardan koruyor. Hayat boyunca da penis başını yumuşak ve nemli tutarak travma ve yaralanmalardan korumakla görevli bu deri.”

“Sünnet derisindeki belirli bölgeler; özellikle hassas dokulardan oluşmuştur ve cinsel zevke katkıda bulunuyor. Buradaki özelleşmiş sinir uçları, cinsel zevki ve kontrolü arttırıyor.”

“Ayrıca, üst-derinin iç tabakası ve genel penis derisinin kesişimi olan özel bir bölge daha vardır. Bu bölgenin üst-derinin hareketini sağlayan özel kasları vardır. Buradaki dokunma duyusu, dudaklarınki kadar gelişmiş. Sertleşmiş halinde penisin üstderi içinde hareket edebileceği geniş bir alan var. Penis bu alan içerisinde hareket edebilir ve tahriş olmaktan, yapay kayganlaştırıcılara duyulan ihtiyaçtan kurtulur. Penis başı ve üst-deri doğal olarak birbirlerini uyarıyor.”

Sünnet nasıl zarar veriyor?

“Sünnetin tıbbî yararları olduğu yönünde mitler dolaşıyor. Ama elimizdeki veriler gösteriyor ki sünnetin oldukça yüksek oranda zararı var. Öncelikle; köreltiyor, hissizleştiriyor, şekli bozuyor, dolaşıma zarar veriyor ve söylenenin aksine temizlik getirmiyor. Üstelik çeşitli enfeksiyonlara, deri altına kan toplanmasına, yeni idrar deliğinin meydana gelmesine, peniste eğrilik meydana gelmesine, penisin sadece ucunun görüldüğü gömülü penisin oluşmasına, idrar çıkış deliğinin daralmasına (meatal darlık), penisin bir kısmının kesilmesine, bulaşıcı sarılığa, kalıcı sakatlığa ve tam penis kaybına sebep olabiliyor.”

Hegemonik erkeklik inşasının ilk basamağı: Sünnet

Sözü Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Atilla Barutçu aldığında, sünnetin toplumsal sürecinden bahsetti.

“Araştırmalara baktığımızda, sünnet operasyonu MÖ 5000’e kadar dayanıyor. Tek tanrılı dinlerde ise Yahudilerde ve Müslümanlarda görülüyor. Tevrat’ta sünnetle ilgili bölüm varken, Kuran’da yok. Müslümanlar, Hz. Muhammed’in hadislerine dayandırarak bu operasyonu yaptırıyor.”

“Hegemonik erkeklik inşasının ilk basamağı olan penis sünneti, bir sonraki aşama olan askerliğe oranla daha farklı tezahür ediyor. Türkiye’de işlem çocuk yaşlarda yapıldığında ‘erkek’ olmak üzerinden ikna süreci başlarken, daha büyük yaşlarda özellikle ‘kabul edilme ve dışlanmama’ üzerinden ilerliyor. Toplumsal güç için her türlüsü ikna süreci fallusu güçlendiriyor.”

Sünnet derisi yoksa bile penis kanatılıyor

“Birinin sünnet operasyonu geçirmesi için sözde iki şart var: Müslüman olması ve sünnet derisi adı verilen penis üst derisi olması. İyi niyetli olarak 5 yaşı örnek verelim, 5 yaşındaki bir çocuğun Müslüman olduğu öngörülüyor. İkinci şart olan sünnet derisi eğer doğuştan yok ise –ki buna peygamber sünneti deniyor- sünnete benzer bir operasyon yapılarak penis kanatılıyor.”

“Bu çok ciddi bir problem. Çocuğun beyanına dayanarak bu işlemin yapılış oranları çok düşük. Çocuk beyanı bile sıkıntılı bir yerde çünkü bir özendirilme meselesi var. Sünnet olan penisli çocuklara coşkulu törenler yapılması, o çocukların ‘sen artık erkek oldun’ diyerek pohpohlanması ciddi bir şekilde bu törene ve saygınlığa özendirmeye sebep oluyor.”

1990'lı yıllara kadar askerlikte sünnet kontrolleri

Sohbet katılımcıların sünnet deneyimlerini paylaşmasıyla devam etti. Sünnet operasyonunu hatırlayan katılımcılar travmatik etkileri olduğundan söz ettiler. 

Katılımcılardan biri 1990'lı yıllara kadar askerlik yoklamasında sünnet yoklaması yapıldığını ve bunun özellikle not alınarak askerdeyken sünnetsiz olanların sünnet edildiğini ifade etti. Başka bir katılımcı askere gittiğinde sünnetsiz olanların fişlendiğini ve herkes tarafından gösterilerek ayrımcılığa uğradığını söyledi. 

Ozan Gezmiş'in yönlendirmesiyle bir çocuk istismarı ve beden ihlali olan sünnetle ilgili, penis sünnetinin vajina sünnetine oranla tepki çekmemesi ve popülerleştirilmesi konuşuldu. Penis sünnetinin arkasındaki hijyen ve dinî mitlerin çok güçlü olmasının sebeplerden biri olduğu tartışıldı. 

Pembe Hayat Erkeklik Çalışmaları Grubu'nun yeni dönem etkinlikleri sonbahar aylarında yeniden buluşturacak.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam