25/06/2009 | Yazar: Kaos GL

‘Diğer İranlılar benim önceden erkek olduğumu anlayınca artık benimle konuşmak istemiyor ve beni dışlıyorlar.

‘Diğer İranlılar benim önceden erkek olduğumu anlayınca artık benimle konuşmak istemiyor ve beni dışlıyorlar. Örneğin, buraya geldiğimde bana çok iyi davranan ve iş bulmama yardim eden İranlı bir kadın vardı. Transseksüel olduğumu anlayınca benimle konuşmayı kesti.’, ‘İranlı bir mülteci’

Helsinli Yurttaşlar Derneği, ‘Emniyetsiz Sığınak: Türkiye’deki Lezbiyen, Gey, Biseksuel, Travesti ve Transseksüel Sığınmacıların ve Mültecilerin Karsılaştıkları Güvenlik Sorunları’ raporunu sunacağı basın toplantısına davet ediyor.

"Ülkelerinden zulüm nedeniyle kaçmak zorunda kalan Lezbiyen, Gey, Biseksuel Travesti ve Transseksüel (LGBTT) sığınmacı ve mülteciler, geldikleri Türkiye’de de ciddi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Türkiye’deki LGBT mültecilerin çoğu, eşcinsel fiillere karıştıkları için olum cezasına mahkûm edilme riskiyle karşı karşıya kaldıkları İran’dan geliyor. Ama Türkiye’de de, evlerinde, sokaklarda ve çalıştıkları işlerde ayrımcılık ve şiddet içeren saldırılara maruz kalıyorlar. Kolluk görevlileri ise bu saldırıları ya önleyemiyor ya da önleme konusunda isteksiz davranıyor.

Birçoğunun ailelerinden herhangi bir destek almadığı LGBTT sığınmacı ve mülteciler Kanada veya ABD’ye yerleştirilinceye kadar, aylarca hatta yıllarca bu koşullar altında yaşamak zorunda kalıyor.

Helsinki Yurttaslar Dernegi Mülteci Savunuculuk ve Destek Programı’nın İltica, Sığınma ve Göç Örgütü’nün (ORAM), 10 ilde yaşayan 46 LGBTT mülteciyle yaptığı görüşmeler sonucunda hazırlanan ‘
Emniyetsiz Sığınak: Türkiye’deki Lezbiyen, Gey, Biseksuel, Travesti ve Transseksüel Sığınmacıların ve Mültecilerin Karsılaştıkları Güvenlik Sorunları’ raporu bir basın toplantısıyla açıklanıyor.

Raporda gerek iltica prosedürleri ile ilgili gerekse günlük yaşamlarında yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların çözümü için tüm taraflara yönelik tavsiyeler yer alıyor."

TARIH: 26.06.2009, Cuma

YER: X LARGE CLUB, Meşrutiyet Cad. Kallavi Sok. No:12 Tepebaşı, İstanbul)
 
SAAT: 11:00
 
Ayrıntılı bilgi için: Veysel Eşsiz – Helsinki Yurttaşlar Derneği – 0212-292 6842, veysel@hyd.org.tr Cenk Soyer – Helsinki Yurttaşlar Derneği – 0212-292 4830, cenk@hyd.org.tr 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam