18/06/2007 | Yazar: Kaos GL

Homoloji.com Türkiye’de eşcinsel kültürün ekşisözlük’ü oldu. Sitenin yöneticilerinden Uğur Alper Homoloji.com’a dek Türkiye’deki sanal eşcinsel ortamını değerlendirdi.



Homoloji.com Türkiye’de eşcinsel kültürün ekşisözlük’ü oldu. Sitenin yöneticilerinden Uğur Alper Homoloji.com’a dek Türkiye’deki sanal eşcinsel ortamını değerlendirdi.

KAOS GL

Uğur Alper

Türkiye İnternet'i ilk duyduğunda 90'lı yılların başıydı. Türkiye'de sadece birkaç üniversitede erişim mevcuttu. E-posta o zaman için pek cool bir şeydi, herkeste yoktu. O zamanlar ‘Web’ yoktu, ANSI ekranlardan sadece metin görebiliyorduk. Sonra ‘Mozilla’ ilk grafik tarayıcıyı çıkardı. Hiç unutmam İnternet’te resim gördüm diye koşa koşa gelmişti bir arkadaşım. Bir de daha o zaman bile üniversitelerin bilgi işlem merkezlerinde insanları esir eden bugünkü chat'in anası BBS'ler vardı. Amerika'daki üniversite öğrencileriyle falan konuşuyorduk. Bazıları ben evden bağlanıyorum telefon hattı üzerinden dediğinde ise biz şaşırıp kalıyorduk.

İşte o yıllarda, web sitelerinin sadece metinden oluştuğu zamanlarda Türkiye'nin ilk eşcinsel içerikli sitesini kurmuştu Lambdaistanbul. 1995'te açıldı bu site. Zaten Türkiye'de pek kimse internete girmediğinden içerik İngilizceydi ve tamamen yurt dışındaki örgüt ve bireylere tanıtım için yapılmıştı. Queer Resources Directory (Eşcinsel Kaynak Rehberi) adlı bir sitenin uluslararası bölümünde bize bir alan verilmişti; adresi de içinde bir sürü slash (/) barındıran, asla aklınızda kalmayan upuzun bir diziydi. O sırada Açık Radyo'da ‘Yüzde Yüz GL' adlı programı yaparken bu adresi vermek bizim için hayli güçtü. (Bu site hala duruyor bakıp gülümsemek isteyenler için: http://www.qrd.org/qrd/world/europe/turkey/lambda.html)

O sıralarda Türkiye’de kurumlar, gazeteler, şirketler web sitelerini yapmaya başladılar. Derken hızlı bir şekilde gelişti her şey. Bizde de eşcinsel örgütlenmelerin web siteleri oluşmaya başladı ve sonra kişisel gey web siteleri arttı. Ciddi bir Türkçe kaynak oluşmaya başladı İnternet’te. Bu dönemde uzunca bir zaman en önemli eşcinsel web portalı olmuş eshcinsel.net'i atlamamak lazım.

2000 yılında Minidev.com açıldı. Burası Rüstem Batum'un kurduğu, içinde etnik azınlıklardan politikaya, alternatif yaşamdan sinemaya kırktan fazla bölüm içeren bir web dergisiydi. Ben de burada geniş içerikli, haftalık güncellenen gey-lezbiyen kültürü bölümünü yapmaya başladım. Önemli bir mecraydı ilk başta; çünkü Tuğrul Eryılmaz'dan Sevin Okyay'a kadar birçok önemli isim oradaydı. Bizim bölümümüzde haftalık editör yazılarından, eşcinsellik konusundaki her tür bilgiye kadar geniş bir yelpaze vardı. Günde 10 binden fazla hit alan ve 40'tan fazla bölümü olan bu sitede her hafta ilk üçe mutlaka giriyorduk. Güzel bir deneyimdi çünkü Minidev'de ciddi bir bilgi ve içerik birikmişti. İki yıl süren bu deneyimi sonunda kitaplaştırdık zaten. Ancak İnternet’ten para kazanmak için biraz erkendi. Minidev kendini idame ettirecek bir reklam gelirine sahip değildi o yüzden de sona erdi.

Son 5 yılda o kadar çok eşcinsel içerikli web sitesi açıldı ki… Artık hepsini takip etmek imkansız. Bu sitelerin önemlilerinden e-disco.net daha çok İstanbul ve Ankara'daki gece yaşamını takip eden kitle için bir rehber gibi başlamış olsa da şu an her tür konuda başlık barındırıyor ve çok sayıda söz üreten üyeye sahip. Bu anlamda profil sitelerinde profillerindeki boş alana birkaç kelime yazan eşcinsellerin ciddi anlamda kendilerini ifade ettiği önemli bir yerdir. Zaten homoloji açıldıktan sonra önemli miktarda e-disco üyesi homoloji'yi zenginleştirdi.

Gelelim homoloji'ye. Aslında format açısından sözlük, İnternet’te yeni bir fikir değil. Başta ekşisözlük olmak üzere bir sürü sözlük var. Ancak homoloji içerik itibariyle belli bir konuya odaklanmış tek bir sözlük şu anda. Eşcinsel sözlüğü fikri aslında birkaç yıldır vardı kafamda ancak gerçekleştirmek hemen mümkün olmadı. Dışarıdan teknik yardım alarak 15 Şubat 20007'de açtık homoloji'yi. Homoloji tarihi manşetinde epey ayrıntılı anlatılıyor bu süreç.

İlk başta amacımız daha çok eğlenmekti açıkçası ama homoloji gittikçe eşcinsellik konusunda ciddi bir kaynak haline gelmeye başladı. Aynen ekşisözlük gibi. Birçok konuda en kolay ulaşılabilir bilgiler ekşi sözlükte mesela. Yakın bir gelecekte bizim konumuzda da homoloji'nin o büyüklükte bir içeriğe ulaşacağına inanıyoruz. Homoloji eşcinsellerin kendi ağzından, kendi sözleriyle, başkaları tarafından tanımlanmadan kendilerini ifade edebildikleri bir alan olması açısından çok önemli. İnsanların okuması için bir şey yazmak istiyorsanız, yazar, gazeteci olmak zorunda değilsiniz, önemli biri olmak zorunda değilsiniz.

Sitenin günlük ziyaretçi sayısı 1500–2000 arasında değişiyor ve üç aylık bir site için bu rakam hiç fena değil. Takip ediliyor muyuz? Evet ediliyoruz. Bugüne kadar birkaç gazete ve dergi bizi haber yaptı, eşcinsel camiada herhalde sözlüğü duymayan kalmadı. Sözlük büyüdükçe sözlükte yazanların sorumluluğu da artıyor bir yandan. Açıkçası, dışarıdan nasıl gözüktüğümüzü önemsiyoruz. Bunu dışarıya kendimizi olmadığımız bir şekilde cici göstermek olarak algılayıp hoşlanmayanlar oldu ancak tam tersi, ben olduğumuz kadar cici ve olduğumuz kadar kötü göstermekten yanayım. Yani bir şeymişiz gibi yapmak yerine orada neysek oyuz. Ancak bazı sınırlamalar da koymak zorundayız. Bazı özgürlükler kötüye kullanılmaya müsait. Zaten o gibi durumlarda sözlük kendi tepkisini veriyor, biz herhangi kötü gelişen bir olayın farkına bile varmadan aynı anda birkaç uyarı mesajı geliyor homologlardan. Sözlükte bir tür kendini kontrol mekanizması gelişti yani.

Her eşcinsel potansiyel bir homologtur. Homoloji'de size ayrılan yere bir an önce bekliyoruz: www.homoloji.com


Etiketler: medya
İstihdam