08/02/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Tedirgin Obsesif Kadın İnisiyatifi ‘Aramızda’ sergisi ile Galeri Çankaya’da sanatseverleri bekliyor.

Her koşulda üretebilmek sorumluluğu: ‘Aramızda’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tedirgin Obsesif Kadın İnisiyatifi “Aramızda” sergisi ile Galeri Çankaya’da sanatseverleri bekliyor.

Tedirgin Obsesif Kadın İnisiyatifi (TOKİ) “Aramızda” sergisi ile kent gerilimleri, iş cinayetleri, çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddeti yeniden yorumluyor. TOKİ “Aramızda” ile hem sanatçı sorumluluğunu yerine getiriyor hem de sanat izleyicisine “piyasa sanatı” dışında nefes alacak bir mecra inşa ediyor.

“Aramızda” sergisi 19 sanatçının bir arada yer aldığı bir çalışma. Afiş, video, ahşap baskı, gravür gibi farklı tekniklerden eserlerin yer aldığı sergi her koşulda birlikte üretebilmenin imkânını bizlerle paylaşıyor. Bu sergi aynı zamanda TOKİ’nin ikinci sergisi.

Rengini yitirmek

Sanatın içinde var olduğu dönemin tanığı olması ve onu yeniden üretmesinin izlerini, “Aramızda” sergisinde de görebilirsiniz. Sergiyi ziyaret edenler, Emine Gündüz’ün “Paslanmış Ruhlara Hitap” çalışması ile karşılaştıklarında, muktedire karşı konuşan çoğunluğun sesini duyabilir ya da Engin Esen’in “Kontrol Altında Bir Ulus” çalışmasını gördüklerinde gündemin muhasebesini yeniden yapabilir. Semih Çınar’ın ağaç baskısı “Fabrika ve Gölge”sinde iki gün önce Esenyurt’ta çalıştığı inşaatta iş cinayeti ile hayatını yitiren tıp öğrencisi Remzi Ersu’yu bulabilir.

                                                        Sibel Gürel-"Aranızda"

Serginin ismine esin sunduğunu düşündüğümüz “Aranızda” eseri ile Sibel Gürel, farklılıkların bir arada yaşamasını; teyelleme ile tutunmaya, sabitlenmeye çalışmaya yine de farklı olanın çoğunluğun gözüne batmasını işliyor. Diğer yandan Fergana Kocadoru “Kent Melankolisi” çalışmasında doğadan uzak bir yaşamanın eninde sonunda bir hüzne dönüşeceğini hatırlatıyor. Belki doğa ile aramızdaki ilişki en başında yanlış kuruluyor, taşlar yerine oturmuyor ve biz giderek renklerimizi yitiriyoruz…

“Yaşadığımız yere benziyoruz”

Serginin ardından konuşma fırsatı bulduğumuz Tedirgin Obsesif Kadınlar İnisiyatifi’nden Fergana Kocadoru’ya yitirdiğimiz renkleri sorduk.

Öndeki eser Fergana Kocadoru "Kent Melankolisi", diğer eser ise Semih Çınar "Fabrika ve Gölge"

Kocadoru, doğadan uzak yaşamanın bize pahalıya mal olduğunu, elimizdeki her şeyi yitirmemize sebep olduğunu ve nihayetinde yaşadığımız yere benzediğimizi ifade etti. “Aramızda” sergisine kent eleştirisi getiren Kocadoru, resimlerinden rengi çekip almasının yaşadığımız dönemin eleştirisi olduğunu fark etmemizi istiyor.

“Aramızda” 14 Şubat’a kadar açık

Renkler, en çok karanlık günlerde gerekiyor. “Aramızda” belki bu yüzden daha iyi gelebilir. TOKİ’nin emeği “Aramızda” için 14 Şubat’a dek vaktiniz var, Galeri Çankaya’da sizi bekliyor olacak…


Etiketler: kültür sanat
İstihdam