05/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla yayımlanan “Gökkuşağı Sınır Tanımaz”da A Queen Behind Bars, Irak LGBTİ hareketine dair gözlemlerini anlattı.

“Her LGBTİ+ için hayalim toplumun bizi olduğumuz gibi kabul etmesi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” temalı özel bir sayı yayımlayan Kaos GL Dergi’de A Queen Behind Bars Irak’taki LGBTİ hareketine dair gözlemlerini ve Türkiye ve mülteci LGBTİler arasında dayanışmanın nasıl örülebileceğine dair fikirlerini anlattı.

Söyleşide Queen Behind Bars, “korku ve tehdidin hüküm sürdüğü bir yerde değil huzurlu bir çevrede hayatımı sürdürebilmek” istediğini söylüyor.

Irak LGBTİ+ hareketinden bahsetmek ister misin?

Irak’ta LGBTİ olmak demek toplumdan çekmek, aileden çekmek demek. Aynı zamanda kendinden de çekmek demektir zira olduğun şeyi toplumda göstermene izin vermezler. Irak’ta hayat budur bir LGBTİ+ için. Son dönemde birçok meslekten LGBTİ+, bunlar mühendis olabilir, eczacı, dişçi olabilir, ülkeden ayrılmak niyetindeler, zira hayat her alanda her biçimiyle çok zor halde kendileri için. Toplum kabul etmiyor çünkü. Irak’ta sosyalleşilebilecek herhangi bir alan yok.

Türkiyeli LGBTİ+lar ve Türkiye’de yaşayan mülteci LGBTİ+lar arasında dayanışmayı güçlendirmek için neler önerirsiniz?

Dayanışmaya imkân sağlayabilecek en önemli şey dil. Biraz Türkçe biraz da İngilizce anlaşmak mümkün olabiliyor Türkiyeli LGBTİ+larla ama bu karşılıklı çaba gerektiriyor. İkinci nokta; ben de Türk LGBTİ+lar ile görüşmeye başladım. Kendilerine önerim şuydu: bir araya gelelim. Çünkü her LGBTİ+da başkaları ile paylaşabileceği değerli bir şey mutlaka mevcut. Bilim, sanatla olan yakın ilişkimiz olduğunu gösterebilmek topluma LGBTİ+lar açısından olumlu bir imaj da demek.

Nasıl bir dünya tahayyül ediyorsun?

Öğrenimime devam etmek en büyük hayalim. Ve tabi gerçek duygu ve kimliğimi yaşayabilmek, toplumun benden olmamı istediği şeyi değil. Sözümü, görünüşümü, duygularımı değiştirmeden yaşayabilmek.

Ayrıca benim için korku ve tehdidin hüküm sürdüğü bir yerde değil huzurlu bir çevrede, ülkede hayatımı sürdürebilmek, huzurla yaşamak. Kısacası her LGBTİ+ için hayalim toplumun bizi olduğumuz gibi kabul etmesi.

“Gökkuşağı Sınır Tanımaz” özel sayısına ArapçaFarsça ve İngilizce burada yer alan linklerden erişebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam