16/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Salt’ın “Sahnede 90’lar” sergisi kapsamında gerçekleşecek “Her Şey Her Şey Her Şey” programı, Kübra Uzun, Kiki ggNash, Debonair Detsuki ve Akış Ka’nın performanslarından oluşuyor.

“Her Şey Her Şey Her Şey” performansları 19 – 27 Kasım’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

15 Eylül’de başlayan “Sahnede 90’lar” sergisi, Salt’ın üyesi olduğu Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale‘nin Our Many Europes (Avrupalarımız) programı kapsamında gerçekleşiyor. 12 Şubat’a kadar devam edecek olan serginin yeni performans serisi “Her Şey Her Şey Her Şey”in programı yayınlandı.

Sanatçı Ali Emir Tapan ve yapımcı Efe Mine tarafından hazırlanan Her Şey Her Şey Her Şey programı 1990’lardaki delişmen ruhun peşine düşen, deneysel nitelikte bir performans projesi. Salt Beyoğlu ve Salt Galata yapılarına yayılan program, Kübra Uzun, Kiki ggNash, Debonair Detsuki ve Akış Ka’nın performanslarından oluşuyor. Müzik, hareket ve etkileşim ağırlıklı bir dilin algıyı dönüştürücü potansiyelinden güç alan performanslar, sanat dünyasında kalıplaşmış temsil biçimleri ve iktidar hiyerarşilerini sarsmanın yollarını arıyor. Ayrıca kimlik ekonomisi, izleyen ve izlenen arasındaki güç dinamiklerinin nasıl dönüşebileceği, ötekilik ve görünürlük konumları gibi meseleleri irdeliyor.

Yardımcı Koordinatörlüğünü Ezgi Arya Sezer’in üstlendiği program, herkesin katılımına açık ve ücretsiz.

Kübra Uzun, Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun

19 Kasım Cumartesi, 16:00-17:30 – Salt Galata, Kat 1

Kübra Uzun’un performansı yapısal olarak gayet basit, bir o kadar da oyunbaz: Bir masa, masanın üstünde birkaç ikram ve su. Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun (2022), performansçı ve masasına davet ettiği konukların sohbetiyle şekillenir. İki tarafın da hazır bir metne tabi olmadığı performans, bazen bir şarkı bazen bir hatıra üzerinden ilerleyecek ve laf lafı açacak.

Kiki ggNash, İsimsiz 71

19 Kasım Cumartesi, 11.00’den itibaren – Salt Beyoğlu, Kat 1

“Kayıtlı olan bilgilerin ne kadarı seni yansıtıyor? Onlardan mı ibaretsin? Hangi isim tanımlamaya yeter seni?” İsimsiz 71 performansı, isim verme ritüeli odağında doğum, yaşam ve kimlik kavramlarına odaklanırken bürokrasinin gündelik hayattaki yer ve tavrını gündeme getiriyor. Performans alanında sıraya girecek ziyaretçiler, sanatçı tarafından özel olarak hazırlanan kimlikleri ve yeni isimleriyle performanstan ayrılacaklar.

Debonair Detsuki, Nergis

26 Kasım Cumartesi, 15:00-16:00 – Salt Galata, Kat 1, Atölye IV

Debonair Detsuki, 2020’den bu yana profesyonel bir parfümör olarak koku üretiyor. Nergis (2022) performansı, tanrılar tarafından lanetlendiği için sudaki yansımasına âşık olan Narkissos karakterinden hareketle bedenin farkına varıldığı ana atıfta bulunuyor; koku, bakış ve dayanıklılığa odaklanıyor. Debonair’in kendi üretimi olan nergis esansı, koku ile beden ve mekân arasındaki bağları irdelemeye de vesile olacak.

Akış Ka, Hoş Geldin

27 Kasım Pazar, 15:00-16:00 – Salt Beyoğlu, Kat 2

Bir kültür kurumunun içindeki beyaz duvarlar bir sergiye ve nihayetinde, sanat dünyasına sızmak için bir zemine nasıl dönüşür? Mekân buna nasıl tepki verir? Bu olasılıkları değerlendirmek üzere yola çıkan Akış Ka, ayakta kalıp ısrarla üretmeye yoğunlaşan Hoş Geldin için şu satırları not düştü: “Kendimi ispatlama savaşıma, sınırları yok etme mücadeleme hoş geldiniz. Mücadelem gelip geçici belki ama izleri kalıcı, sonsuza kadar…”


Etiketler: kültür sanat
nefret