18/03/2013 | Yazar: Kaos GL

‘Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet’ Dersinde bu akşam, 16:30-19:30 saatleri arasında herkesin katılımına açık derste Ayşe Gül Altınay, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu ATAUM 15 nolu sınıf’ta, ‘Milliyetçilik, Militarizm ve Toplumsal Cinsiyet’ anlatacak.

Her Türk Asker Doğar! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Doç. Dr. Betül Yarar’ın Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programında yürüttüğü “Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet” Dersinin bu akşamki konuğu Ayşe Gül Altınay.
 
“Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet” Dersinde bu akşam, 16:30-19:30 saatleri arasında herkesin katılımına açık derste Ayşe Gül Altınay, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu ATAUM 15 nolu sınıf’ta, “Milliyetçilik, Militarizm ve Toplumsal Cinsiyet” anlatacak. 
 
"Her Türk Asker Doğar": Milliyetçilik, Militarizm ve Toplumsal Cinsiyet”
Ayşe Gül Altınay, Sabancı Üniversitesi, Kültürel Çalışmalar Programı. 
 
Siyasetçisinden eğitimcisine, akademisyeninden genelkurmay başkanına Türkiye Cumhuriyetinin kendi alanlarında efsaneleşmiş sivil ve askerî şahsiyetlerinin benzer ifadelerle altını çizdikleri gibi “ordu-millet” kavramı 1930’lar sonrası Türk milliyetçiliğinin kurucu öğelerinden biri olmuştur. “Her Türk asker doğar” anlayışı resmi tarih tezinden gündelik sohbetlere, ders kitaplarından gazete köşelerine, kışlalardan okullara son derece yaygın bir kullanıma sahiptir. Bu anlayışın hayata geçtiği iki önemli uygulama alanı askerlik ve eğitimdir. Her erkek vatandaşın yapmakla yükümlü olduğu zorunlu askerlik hizmeti ve kadın-erkek her lise öğrencinin geçmekle yükümlü olduğu Millî Güvenlik Bilgisi dersi yoluyla sivil gençler askerî eğitime tâbi tutulur; asker doğmasalar da hayatlarının bir döneminde asker “olurlar.”
 
Ama Ayşe Gül Altınay’a göre sivil ve askeri hayat arasındaki geçişlilik bundan da fazla.  Gündelik hayatımızın içine sızan ve sıradanlaşmış askeri-militer mantık ve öğelerle yüzleşmek önemli. Tüm bunları ve daha fazlasını konuşmak ve tartışmak için derse davetlisiniz. 
 
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
KADIN ÇALIŞMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
“TOPLUMSAL CİNSİYET VE ŞİDDET” DERSİ
(Doç. Dr. Betül Yarar) 
 
 
I. Hafta 13.02.2013 “Tanışma”
 
II. Hafta 20.02.2013 “Genel Giriş: Şiddet Kavramına Toplumsal Cinsiyet Açısından Bakmak” (Betül Yarar)
 
III. Hafta 27.02.2013 “Toplumsal Cinsiyet Şiddet İlişkisinin Sosyolojisinde Kesişimsel ve Yapısal Analiz” (Betül Yarar)
 
IV. Hafta 06.03.2013 Ötekilik, Nefret Suçları ve Hukuk (Oya Aydın, Avukat)
 
V. Hafta 13.03.2013 Ev içi şiddet ve Hukuk (Gülriz Uygur, Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi)
 
VI. Hafta 18.03.2013  "Her Türk Asker Doğar": Milliyetçilik, Militarizm ve Toplumsal Cinsiyet” Ayşe Gül Altınay, Sabancı Üniversitesi, Kültürel Çalışmalar Programı.
 
VII. Hafta 27. 03. 2013 “Kürt Hareketinin Şiddetle İmtihanı” (Mahmut Bilgin, Van)  
 
VIII. Hafta 28.03.2013   Hak Aramanın Haklılığı: Türkiye-İran Sınırında Yaşam Hakkı İhlali ve Tazminat Davaları, Fırat Bozçalı (Stanford Üniversitesi, Antropoloji Bölümü);  “Sınır Ötesi-Arası Olmak: Göçmeler ve Göçmenlik” (Ufuk Ahıska, Göçmen Dayanışma Ağı katılımcısı ve Göçmen Dayanışma Mutfağı gönüllüsü)
 
IX. Hafta 10.04.2013 “Erkeklik ve Şiddet” (Serpil Sancar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi)
 
X. Hafta 17.04.2013 “Türkiye’nin Son 10 yılını kadına yönelik şiddet açısından değerlendirmek” (Hidayet Şefkatli Tuksal Taraf Gazetesi Köşe Yazarı)
 
I. Hafta 24.04.2013 “İktisadi Şiddet” (Emel Memiş, Ankara Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi) “Ev İçi ve Ev Eksenli Çalışan Kadınların Deneyimlerine Bakmak” Gül Erdost (Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu) ve Nurcan Yalçın (Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifi)
 
II. Hafta 1 Mayıs işçi bayramı, TATİL
 
III. Hafta 08.05.2013 “Trans Kadın Olmak” Öykü (Diyarbakır Hebun Derneği), Belgin Çelik (Ankara Pembe Hayat), “Seks İşçilerine Yönelik Şiddetin Görünmezliği ve Linç Pratikleri” Kemal Ördek (Transgender Europe Eşbaşkanı)
 
IV. Hafta 15.05.2013 “Erkeklerin Erkeklikle Mücadelesi Açısından Şiddet” (Remzi Altınpolat, KAOSGL ve Levent Pişkin, Rahatsız Erkekler)
  
Yer: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ATAUM 15 Nolu Sınıf
Saat: 16.30-19.30

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam