26/06/2022 | Yazar: Kaos GL

Bu sene “Direniş” temasıyla gerçekleşen 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, bugün (26 Haziran) saat 17.00’de Sıraselviler’de gerçekleşecek olan 20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü ile son bulacak.

Her yürüyüşümüz onur yürüyüşü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tasarım: Birol Koyuncu

Bu sene otuzuncu kez yapılması planlanan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri yasaklandı. Etkinlikler öncesi, İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler, Onur Haftası etkinliklerinin yapılacağı mekanlara gitti. Polisler, her ne kadar “mekan ziyaretlerini” rutin diye adlandırsa da, yapılacak etkinliklere ilişkin bilgi almaya çalıştı.

Ardından polisler bu sefer mekanlara ellerinde Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararıyla gitti. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararı internet sitesinde yayınlanmazken; etkinliklerin bir diğer adresi Kadıköy’de kaymakamlık yasak kararını internet sitesinde yayınladı. Kaymakamlık kararında, şu ifadeler yer aldı:

“İdaremiz dahilinde gerçekleşebilecek olaylar ile alakalı yapılan çalışmalar sonucunda; 21.06.2022 ( Salı) ve 23.06.2022  (Perşembe) günü “30. İstanbul LGBTİ+Onur Haftası” konulu toplanma, basın açıklaması, yürüyüş, bildiri dağıtımı vb. etkinlikleri yapılacağı şeklinde bilgiler elde edilmiştir.

“İlçemiz sınırları dahilinde huzur, güvenlik ve esenliğin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla; yapılmak istenilen eylem ve etkinlik, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 32/ç maddesine istinaden Kaymakamlığımızca idaremiz dahilinde bulunan tüm açık ve kapalı alanlarda 21.06.2022 günü saat: 00.01’ den – 27.06.2022 günü saat:23.59’a kadar 7(Yedi) gün süreyle YASAKLANMIŞTIR.”

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve SPoD, hafta etkinliklerine getirilen yasaklara dava açtı. Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları’nın yasak kararlarına ilişkin davada kurumlar yasak kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Dava dilekçesinde, Beyoğlu Kaymakamlığı kararının önce açıkça duyurulmadığı, idari kurumların temel hak ve özgürlükleri kısıtlarken gereken önemi dahi vermediği yer aldı.

İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü Komitesi, bugün saat 17.00’de İstanbul Beyoğlu’ndaki Sıraselviler Caddesi’ne çağırdı. Komite’nin yaptığı açıklama şu şekilde:

Tüm LGBTİQA+’lar ve bir arada yaşamı savunan herkese;

20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü Komitesi olarak; her gün her an, sokakta, okulda, otobüste, evde, işte varlığıyla direnen, her yürüyüşü onur yürüyüşü olan ya da olmayan tüm lubunyaları ve tüm fobi karşıtlarını 26 Haziran günü saat 17:00’de Sıraselviler Caddesi’nde gerçekleşecek basın açıklamamızı okumak için bir araya gelmeye çağırıyoruz. Sıraselviler önünde başlayacak lâkin 1-2 sokağa sığmayıp caddelere, meydanlara taşacak olan buluşmamız, dans ederek, sloganlarımızı atarak, pankartlarımızla; neşemiz, kahkahalarımız ve direnişimizle tüm Taksim’e, İstanbul’a yayılsın.

Bugün herkesi bizlere destek olmaya ve onurumuzu kutlamaya davet ediyoruz.

26 Haziran günü gerçekleştirilmesi planlanan 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü günü Şişhane ve Taksim metro duraklarının kapalı olacağı Metro İstanbul tarafından duyuruldu.

Metro İstanbul yaptığı duyuruda sefer iptallerinin İstanbul Valiliği’nin kararı olduğunu belirtti.

“İstanbul Valiliği kararınca 26 Haziran Pazar günü saat 11.00 itibarıyla M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı Şişhane, Taksim istasyonu ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapalı olacaktır. Şişhane, Taksim istasyonlarımızda araçlarımız durmayacaktır.”

Geçtiğimiz yıllarda da Onur Yürüyüşü günü metro seferleri erken saatlerde durdurulmuş, gece geç saatlere kadar başlamamıştı. 

Öte yandan İstanbul Valiliği sabah saatlerinden itibaren Taksim’de çok sayıda yolun trafiğe kapatılacağını da duyurdu.

Kapatılacak yollar

1. Sira Selviler Cd. Meşelik Sokaktan Taksim Meydan istikameti

2. Taksim Meydan (Büfeler Önü) – İstiklal Caddesine bağlanan yol

3. Refik Saydam Caddesinden Asmali Mescit Caddesine Giriş-Çıkış, Ensiz Sokak – İlk Belediye Caddesi kesişimi

4. Balo Sokak  - Turnacibaşi Caddesi keşisimi

5. Sadri Alışık Sokak - Atıf Yılmaz Caddesi

6. Yeni Çarşi Caddesi, Kumbaraci Yokuşu, Turnacibaşi Caddesi, Meşelik Sokak ve Sadri Alışik Sokaktan İstiklal Caddesine gidiş istikameti

7. Yeni Çarşi Caddesi -İstiklal Caddesi keşisimi

8. Taksim Tünel Girişi İstiklale giriş

9. Mete Caddesi

10. Gümüşsuyu Caddesi

11. Billurcu Sokak

12. Divan Kavşağı

13. Kazanci Yokuşu

14. Şişhane Meydan ve bağlı ara sokaklar

15. Firuzağa Meydan ve bağlı ara sokaklar


Etiketler: insan hakları
İstihdam