26/11/2010 | Yazar: Kaos GL

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde taleplerini içeren bir dosyayı Başbakanlığa iletti.

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde taleplerini içeren bir dosyayı Başbakanlığa iletti. Yetkililerin kadına yönelik şiddete sesiz kalmasını protesto eden kadınlar, acil önlemler alınmasını istedi. 

Ankara Kadın Platformu "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü" nedeniyle yoğun yağmura rağmen sokaktaydı.

Kadına yönelik şiddete yetkililerin sessiz kalmasını protesto eden kadınlar acil önlemler alınmasını istediler ve taleplerini içeren bir dosyayı Başbakanlığa sundular.
Dün (Perşembe) saat 12:00'de Kolej Kavşağı'nda buluşan Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlar Sakarya Caddesi'ne yürüdü.
 
"Yasta Değil İsyandayız, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Sokaklardayız" pankartı altında yürüyen kadınlar, "Susma Haykır, Şiddete Hayır", "Kadınlar Ölüyor, Hükümet Bakıyor", "Erkekler Vuruyor, Devlet Koruyor", "Jîn Jîyan Azadî" sloganları atan kadınlar, "Erkek Devlet Şiddetine Son", "Tecavüzcü Devlet Hesap Verecek", "Em Jîn in Ne Namûsa Tu Kesi ne", "Erkek Değil Gerçek Adalet", "Sığınmaevi İstiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.
 
Yürüyüş sırasında devletin "aile, medya, polis, yargı" kurumları aracılığıyla kadınlar üzerinde kurduğu baskıyı simgeleyen "Azrail" kostümlü kadınlar bir performans gerçekleştirdi.
 
"Mirabel kardeşlerden bu yana değişen bir şey yok"

Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması yapan kadınlar, "Her gün ortalama üç kadının öldürüldüğü, kadın cinayetlerinin son yedi yılda yüzde bin 400 artış gösterdiği bir ülkede yaşıyoruz." diyerek Başbakana, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanına ve diğer tüm yetkililere seslendi.
 
Kürtçe ve Türkçe okunan basın açıklamasında, "Ülkemizde Kadın ve Aileden Sorumlu bir devlet bakanının olup olmadığını unutmak üzereyiz. Ülkenin her yanında kadınlar öldürülürken, tecavüze uğrarken, sokak ortasında şiddet görürken Selma Aliye Kavaf'ın en küçük bir açıklama bile yapmadığını görmekteyiz. Merak etmekteyiz Sayın Bakan biz kadınların yaşadıklarından habersiz midir? Ekim ayında kaybettiğimiz Nejla'nın (Yıldız) ölümünü duymuş mudur? Her gün kaç kadının öldürüldüğü ya da yaşamımızın her alanında yaşadığımız şiddet konusunda bir bilgisi bulunmakta mıdır?" denildi.
 
Kadınlardan başbakanlığa talep dosyası

Platformu temsilen Başbakanlığa giden bir grup kadınsa kadına yönelik şiddete karşı alınması gereken tedbirlere dair bir talep dosyası iletti. Yetkililerin kendilerine en kısa zamanda cevap vereceklerini ilettiğini söyleyen temsilciler, "Cevap beklemiyoruz. Önlem alınmasını istiyoruz. Bunu kendilerine belirttik" dediler.
 
"Sokaklarda göz göre göre öldürülmek istemiyoruz. Şiddete uğramadığımız, tecavüz edilmediğimiz, dört duvar arasından ibaret olmayan bir hayat istiyoruz ve bütün yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz." şeklinde sona eren basın açıklamasının ardından kadınlar halaylar, türküler eşliğinde eylemlerini bitirdiler.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam