28/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Defne Güzel ve Atiye Güney, Türkiye’de trans olmanın getirdiği mücadeleyi Artı Gerçek’e anlattı.

“Herkesin dayanışmamızdan ilham alması ve bu dayanışmayı desteklemesi gerekiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans aktivistler Türkiye'de yaşamayı ve mücadeleyi Artı Gerçek'ten Esra Çiftçi’ye anlattı.

Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı ve trans aktivist Defne Güzel, “Bizim yaşam hakkımız güvence altında değil. Üstelik yaşam hakkı dediğimiz şey, diğer hakların teminatı. Özellikle bu konuda ses çıkarmak oldukça önemli. Çünkü hayatlarımız elimizden alınıyor” ifadelerini kullanırken trans aktivist Atiye Güney ise “Türkiye’de transları hedef alan transfobik medya dili ve translara karşı geliştirilen nefret söylemlerinin yaygınlaşması translara karşı geliştirilen öfke ve nefreti pekiştiriyor” dedi.

Güzel, yürüyüşler, basın açıklamaları bir yana çay içmek için bile buluşmanın, piknik yapmak ve sosyalleşmenin bile LGBTİ+’lar için zorlaştığının altını çizdi:

“Bugün birtakım partiler Anayasa değişikliği önerilerini açıklıyorlar ve LGBTİ+ örgütlerinin kapatılmasını, trans uyum süreçlerinin zorlaştırılmasını, LGBTİ+’ların haklarını savunmalarının yasaklanmasını ve LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasını istiyorlar. İçinde bulunduğumuz dönemin oldukça kritik olduğunu düşünüyorum. Bizler, herkesin haklarının teminatıyız. Eşit yurttaşlarız. Dolayısıyla haklarımızın savunulmasını, topluluğumuzun ve örgütlerimizin desteklenmesi gerekiyor. Transların haklarındaki geriye gidiş bütün herkesin haklarını etkileyecek. Biz translar hayatın her alanındayız. Herkesin dayanışmamızdan ilham alması ve bu dayanışmayı desteklemesi gerekiyor."

Güney, Güzel’in mücadele vurgusuna şöyle destek verdi:

“Bugün Türkiye devletinin toplumsal cinsiyet karşıtı, otoriter ve muhafazakâr politikaları eşitlik ve özgürlük mücadelesinin kazanımlarının önüne geçmeye çalışsa da 8 Mart 2022’de Feminist Gece Yürüyüşü’nün gösterdiği üzere feministlerin ve transların özgürlük mücadelesi ne trans dışlayıcı sağ ideolojilerin ne de polis baskısının durduramayacağı kadar güçlü ve muvaffaktır.”

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: medya, yaşam, nefret suçları
İstihdam