27/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Lezbiyenler ve biseksüel kadınlar, koruyucu ve tedavi edici hizmetleri sunan aile hekimliği uygulamalarında nelerin değişmesini istiyor?
Lezbiyenler ve biseksüel kadınlar, koruyucu ve tedavi edici hizmetleri sunan aile hekimliği uygulamalarında nelerin değişmesini istiyor?
Lezbiyenler ve biseksüel kadınlar, koruyucu ve tedavi edici hizmetleri sunan aile hekimliği uygulamalarında nelerin değişmesini istiyor?
Aile Hekimi Dr. Filiz Ak, KaosGL.org’a lezbiyenler ve biseksüel kadınların aile hekimliği uygulamalarında değişmesini talep ettikleri hususları aktarıyor.
Hekimler, LGBTİ+ sağlık sorunları konusunda eğitim almalı
Dr. Ak, “Lezbiyenler ve biseksüel kadınlar çoğunlukla heteroseksist bir hizmet olarak sunulan aile hekimliğinin şu adımlarla değişmesi gerektiğini düşünüyor” diyor ve sıralıyor:
Eşcinsel ve biseksüel kadınlar, sağlık eğitiminin heteroseksist bir algıyla heteroseksüellere göre anlatılmasının sonucu olarak verilecek sağlık hizmetinden LGBTİ+’ların yeterli ölçüden faydalanamayacağını düşünüyorlar. Bu sebeple tıp öğrencilerinin alacağı eğitimin heteroseksist olmamasını ve LGBTİ+’ların sağlığı konusunda da yeterli eğitim almalarının önemli olduğunu düşünüyorlar.
Hekimler LGBTİ+ olmanın hastalık olmadığını bilmeli
Lezbiyen ve biseksüel kadınlar hekimlerin, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ya da interseks kişilerin cinsel yönelim ya da kimliklerinden dolayı hasta olmadıklarını bilmesinin önemli olduğunu düşünüyor.
Amerikan Psikiyatri Birliği 1973 yılında yeni araştırmaların önemini tüm zihinsel ve ruhsal hastalıkları içeren resmi el kitabından “eşcinsellik” terimini çıkartarak onayladı. 1975 yılında ise Amerikan Psikoloji Birliği bu değişikliği destekleyen bir karar çıkarttı.
Dünya Sağlık Örgütü ise Uluslararası Hastalık Sınıflaması bu ay yenileyerek trans kimlikleri “ruhsal bozukluk” kategorisinden çıkarttı.
Anlaşılma gereksinimi ve psikolojik destek
Eşcinsel ve biseksüel kadınlar aile hekimleri ile cinsel yönelimlerini paylaştıklarında anlaşılmak ve homofobik bir tepki ile karşılaşmamak istediklerini belirtiyorlar.
Toplumda lezbiyen ve biseksüellere yönelik ayrımcılık ve nefret söylemlerinden olumsuz etkilenen kişilerin bir de aile hekimliğinde bu durumlara maruz kalmamasının önemli olduğunu vurguluyorlar.
Ayrımcılık olmadan ve LGBTİ+ dostu bakım
Lezbiyenler ve biseksüel kadınlar cinsel yönelimlerini muayene esnasında paylaşmaları durumunda ayrımcılıkla karşılaşmak istemiyorlar.
Hekimlerin LGBTİ+ farkındalığına sahip olmasının önemli olduğunu belirterek aile hekimliğinde verilecek sağlık hizmetinin ayrımcılık içermemesi, LGBTİ+ dostu olması gerektiğini vurguluyorlar.
*Burada yer alan bilgiler Türkiye’de 2013 yılında yedi LGBT örgütünün (Kaos GL, Lambdaistanbul, Siyah Pembe Üçgen, Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Morel Eskişehir, İstanbul Radar Topluluğu) desteği ile yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dayanıyor. Bu çalışmanın sonuçları, Dr. Ak’ın birinci basamakta LGBTİ’lerin sağlık sorunlarını da anlattığı “Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık” derslerinin de gerekçesine kaynak oluşturdu.
Kaynaklar:
- Filiz Ak, A. Selda Tekiner, A.Gülsen Ceyhun Peker, Zehra Dağlı, Mehmet Ungan. What are the Health Issues of Lesbians and Bisexual Women Concerning Family Medicine/General Practice. Abstract Book. European General Practice Research Network- Kusadasi-Turkey, 16th-19th May, 2013, p.35.
- Filiz Ak, A. Selda Tekiner, A.Gülsen Ceyhun Peker, Zehra Dağlı, Mehmet Ungan. What are the Health Issues of Lesbians and Bisexual Women Concerning Family Medicine/General Practice. European General Practice Research Network (EGPRN), The European Journal of General Practice, 19:3, p.178, DOI: 10.3109/13814788.2013.822859
İlgili haber:
“Cinsel sağlık heteroseksüel kadına göre anlatılıyor”
Translar için birinci basamak sağlık izleminde neler önemli?
Lezbiyen ve biseksüeller neden aile hekimlerini tercih etmiyor?
Lezbiyen ve biseksüeller aile hekimlerinden ne bekliyor
Etiketler: insan hakları, sağlık