11/10/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem, heteronormativite ve toplumsal cinsiyet normlarına karşı mücadele edeceğini söyledi.

“Heteronormativite kadın ve kız çocuklarını toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskine maruz bırakıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler (BM) Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem, 5 Ekim Salı günü BM Genel Kurulu'na yaptığı ilk açıklamasında heteronormativite ve toplumsal cinsiyet normlarına karşı mücadele edeceğini söyledi.

Temmuz ayında BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü olarak üç yıllık bir göreve atanan Alsalem açıklamasında, üç yıl içinde yapacağı çalışmalara dair belirlediği beş önceliği sıraladı. Beş öncelik arasında “Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ve ifadesi arasındaki kesişimler” de yer alıyor.

ILGA-Europe, Alsalem’in açıklamasındaki şu ifadelere yer verdi: “Ben kadınlara karşı cinsiyete dayalı şiddet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ve ifadesi arasındaki kesişme bakmak istiyorum. Birçok kadın ve kız çocuğu için heteronormativite ve toplumsal cinsiyet normları; onları toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskine maruz bırakıyor. Ancak karşılaştıkları şiddet hâlâ gerektiği kadar ciddiye alınmıyor. Uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirirken üye devletlerin ve diğerlerinin bu konuda daha iddialı bir yanıt vermesini gerekir.”

Açıklamayı duyuran ILGA Europe, önceki raportörün, LBTİ kadınlara yönelik şiddetin engellenmesine yönelik sınırlı bir ilgi gösterdiğini belirtiyor.



Etiketler: insan hakları, kadın, dünyadan
İstihdam