23/10/2014 | Yazar: Hakan Özkan

Heteroseksizm Eleştirisi dersi, medya atölyesi ve LGBT hareketi tarihi konusu ile 5. haftasını tamamladı.

Heteroseksizm Eleştirisi dersinde LGBT hareketi tarihi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Heteroseksizm Eleştirisi dersi, medya atölyesi ve LGBT hareketi tarihi konusu ile 5. haftasını tamamladı.
 
Kaos GL Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı “Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar” yüksek lisans dersi dün 5. haftasını tamamladı.
 
Kaos GL’nin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı ile yürüttüğü Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar dersi, geçen hafta işlenen “Cinsel Yönelim, Cinsiyet Kimliğinin Gelişimi ve Psikiyatrinin Yaklaşımı - Sağlık, Psikiyatri ve Tıbbın İdeolojisi” konularının ardından “LGBT Hareketinin Tarihi, Kaos GL Dergisi Özel Tarihi” konuları ile devam etti. Derse Kadın Çalışmaları yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra dışarıdan katılım da gerçekleşti.
 
Röportaj nasıl yapılır?
 
Ders, röportaj ve söyleşi teknikleri üzerine Express Dergisi’nden İrfan Aktan’ın atölye çalışması ile başladı. İrfan Aktan’ın doğru röportaj teknikleri, röportajın sunulması ve röportajdan verimin daha fazla sağlanması üzerine verdiği bilgiler ve somut örnekler aracılığıyla atölye tamamlandı.
 
Lezbiyenlerden “Paralel Devrim”
 
Dersin ikinci bölümü Montréal, Texas, New York, Myriam’da 1970’lerde başlayıp 1995’e kadar ulaşan lezbiyen hareketinin işlendiği LESBIANA- A PARALLEL REVOLUTION belgesel gösterimi ile devam etti.
 
Dersin son bölümünde ise Kaos GL’den Ali Erol ve Aylime Aslı Demir’in LGBT hareketinin tarihine odaklandı. Tarihsel perspektif içinde LGBT hareketinin içindeki kırılma noktaları, LGBT hareketi ve toplumsal dönüşüm çerçevesinde çeşitli bilgiler verildi. Yine bunun yanında LGBT hareketi tarihinin Türkiye üzerindeki etkileri, hareketin Türkiye’deki ortaya çıkma süreci anlatıldı.
 
Ders Ali Erol’un Türkiye’de LGBT tarihi ve Kaos GL Dergisi tarihi anlatımı ve bu döneme ait paylaşımları ile son buldu.
 
Bir sonraki ders: Muhafazakâr Gökkuşağı ve Oksimoron
 
Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar dersi, Çarşamba günleri saat 13:30’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Z-2 dersliğinde işleniyor. 29 Ekim Çarşamba’nın resmi tatil olması sebebiyle bir hafta ara verilecek ders 5 Kasım’da Muhafazakâr Gökkuşağı ve Oksimoron konusu ile devam edecek.
 
Dersin haftalık programına bu bağlatıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret