06/11/2014 | Yazar: Hakan Özkan

Derste konuşan Selin Berghan, ‘Türkiye’de insan hakları erkektir’ dedi.

Heteroseksizm Eleştirisi dersinde trans-perspektifler haftası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Heteroseksizm Eleştirisi dersi, trans-perspektifler konusu ile 6. haftasını tamamladı. Derste konuşan Selin Berghan, “Türkiye’de insan hakları erkektir” dedi.
 
Kaos GL Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı “Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar” yüksek lisans dersi dün 6. haftasını tamamladı.
 
Kaos GL’nin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı ile yürüttüğü Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar dersi, bir haftalık tatilin ardından Dr. Selin Berghan’ın katılımıyla trans-perpektifler konusu ile devam etti. Derse Kadın Çalışmaları yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra dışarıdan katılım da gerçekleşti.
 
Feminist, queer ve trans politikaların kesişme ve çatışma noktaları
Dersin genel olarak üzerinde tartışılan soruları şu oldu: Trans kimlik(ler) nasıl ortaya çıktı ve söyleme geçti? Trans ve trans olmayan teorisyenler tarafından nasıl tartışılmaktadır? Cinsellik tartışmalarındaki yeri nedir? Feminist, queer ve trans teori politikalarının kesişme ve çatışma noktaları nelerdir, transseksüeli nasıl tartışırlar? Ne tür yeni bakış açıları geliştirilebilir?
 
Dr. Selin Berghan’ın Lubunya kitabına yönelik kavramlar ile başlayan derste, Berghan, toplumsal cinsiyet ve biyolojik cinsiyet ilişkisi ve bunların çeşitliliği, transgender terimi,  trans perspektifte tarihsel süreç, cinsiyet geçiş ameliyatları tarihi hakkında bilgi verdi.
 
Bunun yanı sıra doğu-batı felsefesinde cinsiyet kavramları, antropolojik çalışmalar, psikanalize dair tartışmalar üzerinde de duruldu.
 
Toplumsal politikalar kontrolü kolay “aile” üzerinden şekilleniyor
LGBT hakları bağlamında, trans haklarının temel insan hakları ile bağlantısını vurgulayan Berghan: “Hepimiz ataerkil, heteroseksist toplumda doğduk. Sünnetin kutlanıp, düğün yapıldığı, kadın vücuduna dair olayların tabulaştığı bir toplumda büyüdük. Toplumumuz ataerkil, kapitalist ve heteroseksist bir toplum. Oluşturulan geleneksel aile yapısı baskılama için kullanılıyor ve kontrolü kolay. Politikalar böyle şekilleniyor. Kadın ve çocuğun bağımlı hale getirildiği, kadın işgücünün bir yedek işgücü havuzu olarak görüldüğü bir toplum. Bu şartlar altında İnsan Hakları Bildirgesi yayınlandığından bu yana, grupların ‘ben’ demesi ile zaman geçirdik. Türkiye’de insan hakları erkektir. Bu sistem içinde Pembe Hayat’la beraber trans kadın varoluşlarını ve farkındalığını ileriye taşıdık.”
 
Gelecek ders: Cinsellik coğrafyaları
Ders trans-feminizm ve TMK Madde 40’a dair sorular ile tamamlandı. Ders Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Z2 nolu derslikte Çarşamba günleri 13:30’da başlıyor. Gelecek haftanın konusu ise, “Cinsellik Coğrafyaları-Kent Mekan”. Ders dışarıdan katılıma da açık.
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir.

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam