14/03/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşit evliliğin yasalaşması için LGBTİ+ aktivistlerinin verdiği dilekçeleri 18 Nisan’daki davada inceleyecek

Hindistan’da tarihi dava 18 Nisan’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Şubat 2020, Mumbai Pride, Reuters

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşit evlilik davasını incelemeye başlıyor.

Beş yargıçlı mahkeme heyetinin 18 Nisan’da göreceği davada, eşit evlilik hakkı için mahkemeye dilekçe sunan LGBTİ+ aktivistleri dinlenecek. Dilekçelerde LGBTİ+ aktivistler çeşitli Hint kanunları ve dini kanunlar kapsamında evlilik eşitliği talep ediyor.

Yüksek Mahkeme 2009’da eşcinselliği kriminalize eden Hindistan Ceza Kanunu'nun 377. Maddesini iptal etmiş 2018’te de Anayasa Mahkemesi sömürge döneminden kalan bu yasayı kaldırmıştı.

Yüksek mahkeme, davanın “yeni ufuklar açan” bir öneme sahip olduğunu söylerken hükümet avukatları evliliğin “biyolojik bir erkek ve bir kadın” arasında gerçekleşmesi gerektiğini ve mezuatın, dini ve sosyal değerlerin temelinin bu olduğunu ileri sürdü.

Başsavcı Tushar Mehta, eşcinsel evliliklere izin verilmesi durumunda mevzuatın amacının yok edileceğini de iddia ediyor.

Mahkemede LGBTİ+’ların lehine verilecek karar, Hindistan'ın 1,4 milyar insanının tamamına evlilik eşitliği, evlat edinme ve miras gibi somut haklar sağlayacak.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam