09/08/2024 | Yazar: Kaos GL
Hükümet, tüm eyalet ve bölge yetkililerinden LGBTİ+ mahkumların hapishanelerde eşit haklara sahip olmalarının sağlanmasını istedi.
Hindistan İçişleri Bakanlığı, eyalet ve bölge yetkililerine ve cezaevi yöneticilerine, LGBTİ+ mahkumların cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle düzenli olarak ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını kabul eden bir yönerge gönderdi.
Washington Blade’de yer alan habere göre; hükümet, tüm eyalet ve bölge yetkililerinden LGBTİ+’ların hapishanelerinde eşit haklara sahip olmalarının sağlanmasını istedi. Hükümet, yetkililere özellikle hapishanelerindeki hizmetlere erişim ve ziyaret hakları konusunda ayrımcılığı önleme talimatı verdi.
Yönerge, cezaevi yetkililerine, tutukluların aile bireyleri, akrabaları, arkadaşları ve yasal temsilcileriyle en az iki haftada bir görüşmelerine izin vermelerini öngörüyor. Yönerge; bu görüşmelerde konuşmaların sadece özel ve aile içi meselelerle sınırlı olması gerektiği belirtilirken, cezaevi yönetimi, diğer mahkumlar veya siyasetle ilgili herhangi bir görüşme yapılmasının açıkça yasaklandığı ifade edildi:
“Mahkumlar, cezaevi yetkililerinin uygun denetimi altında, fiziksel veya sanal modda aile üyeleri, akrabalar ve arkadaşlar olmak üzere ziyaretçileriyle iletişim kurabilirler. Mahkumları ziyaret edenler, biyometrik doğrulama/kimliklendirme yoluyla doğrulanacak/kimliği doğrulanacaktır.”
Hükümet, 2016’da Hindistan’da çıkan Model Hapishane Kılavuzu'nu hatırlatarak, mahkumlara aile üyeleri, akrabaları, arkadaşları ve yasal temsilcileriyle görüşmeleri için gereken olanakların sağlanması gerektiğini belirtti.
Başbakan Narendra Modi liderliğindeki iktidar hükümeti, söz konusu yönerge ile birlikte ilk kez, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı sona erdirmeyi amaçlayan bir direktifle LGBTİ+’lara atıfta bulundu.
“İnsanların ayrımcılık yapılmadan hizmetlere erişebilmesi umut verici”
LGBTİ+ mahkumlarla diğer mahkumların eşit koşullara sahip olması gerektiğini vurgulayan yönerge; yetkililere, tüm düzeylerdeki cezaevi yöneticilerinin LGBTİ+ mahkumlara karşı daha duyarlı olmaları çağrısında bulundu.
Yönergede ayrıca yabancı LGBTİ+ mahkumların, kuralların gerektirdiği şekilde aile bireyleri ve konsolosluk temsilcileriyle iletişim kurabilecekleri de belirtildi.
BM'nin tanıdığı, kuzeydoğu Hindistan'ın ilk kayıtlı LGBTİ+ gençlik liderliğindeki örgütü olan Ya.all'ın kurucusu Sadam Hanjabam, bakanlığın duyurusunun iyi bir adım olduğunu söyledi. Hanjabam, şu ifadeleri kullandı:
"En azından insanların yasal olarak veya cezaevi hizmetlerinde ayrımcılık yapılmadan hizmetlere erişebilmesi umut verici. Bunun daha kapsayıcı bir adım olabileceğini umuyoruz."
Sivil toplum, LGBTİ+ mahkumların sorunlarına dikkat çekmişti
Commonwealth İnsan Hakları Girişimi, geçtiğimiz senelerde "Kayıp Kimlik: Hindistan Hapishanelerindeki Transseksüel Kişiler" raporunu yayınlamıştı. Yayınlanan rapora göre; Mayıs 2018 ile Nisan 2019 arasında ülke genelindeki farklı hapishanelerde toplam 214 trans mahkum bulunuyordu. Raporda ayrıca, hiçbir cezaevinin Cezaevi Eğitim Enstitüsü müfredatında LGBTİ+ topluluklarının ve haklarının farkındalığını ve duyarlılığını artırmaya odaklanan herhangi bir dersin yer almadığına dikkat çekilmişti.
Etiketler: insan hakları, aile, siyaset, dünyadan