15/01/2025 | Yazar: Kaos GL

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 17 Ekim 2023'te eşcinsel evliliklerin anayasal geçerliliğini tanımama kararı almıştı. Mahkeme, karara yapılan itirazları reddetti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, evlilik eşitliği karşıtı karara yönelik itirazları reddetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evliliklere karşı aldığı karara itiraz eden bir dizi dilekçeyi reddetti.

Yüksek Mahkeme, 17 Ekim 2023'te Hindistan'da eşcinsel evliliklerin anayasal geçerliliğini tanımama kararı almıştı.

Washington Blade’de yer alan habere göre; 9 Ocak’ta tanımama kararına yapılan itirazları değerlendiren Yüksek Mahkeme, kararda incelemeyi haklı çıkaracak hiçbir hata bulunmadığını söyledi. Mahkeme, evlilik haklarının eşcinsel çiftlere genişletilip genişletilmeyeceğine karar vermenin parlamento kuralı olduğunu söyledi ve mahkemenin işlevinin yasaları yorumlamakla sınırlı olduğunu, onları yaratmakla sınırlı olmadığını belirtti.

“Bu karar, LGBTİ+ topluluğunu savunmasız bir konumda bırakıyor”

Hindistan’da faaliyet gösteren bir LGBTİ+ örgütü olan Jamshedpur Queer Circle'ın kurucusu Souvik Saha, Yüksek Mahkeme'nin itirazı duymayı reddetmesini yalnızca yasal bir gerileme olarak değil, aynı zamanda Hindistan genelindeki milyonlarca LGBTİ+’nın umutlarına önemli bir darbe olarak nitelendirdi. Kararın bir dışlanma duygusunu sürdürdüğünü söyledi.

Saha, şu ifadeleri kullandı:

"Bu karar, evlilik eşitliği konusunda küresel ivmenin arttığı bir zamanda geldi. Hindistan'da, eşcinselliği suç olmaktan çıkaran 2018 Navtej Johar kararına rağmen tanınmama, LGBTİ+ topluluğunu savunmasız bir konumda bırakıyor."


Etiketler: insan hakları, aile, siyaset, dünyadan, dava
2024