06/09/2018 | Yazar:

Hindistan’da Yüksek Mahkeme, sömürge döneminden kalma eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasayı nihayet hükümsüz kıldı.

Hindistan’da mahkeme eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hindistan’da Yüksek Mahkeme, sömürge döneminden kalma eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasayı nihayet hükümsüz kıldı.

Hindistan’da bugün öğle saatlerinde mahkeme, ülkenin LGBTİ+ hakları tarihi açısından oldukça kritik bir karara imza attı: Yüksek Mahkeme, 1800’lü yıllardaki İngiliz sömürgeciliğinden kalma homofobik yasanın iptal edilmesine karar verdi.

Söz konusu yasa kapsamındaki 377. Madde, eşcinsel ilişkiyi “doğaya aykırı cinsel ilişki” olarak tanımlıyor ve bu tarz ilişkileri müebbet hapis ile cezalandırıyordu.

Yasanın iptali için mahkemeye dilekçe sunan aktivistlere göre, bu yasa nadiren yürürlüğe sokulsa da, ülkede LGBTİ+ camiası üzerinde korku ve baskı kültürü inşa edilmesinin önünü açıyordu. Bu aktivistleri mahkeme önünde temsil eden avukatlara göre ise, eşcinsel ilişkilerin  suç olmaktan çıkarılması, LGBTİ+ camiasının uzun süredir maruz kaldığı taciz ve baskılar açısından sonun başlangıcına işaret ediyor.

Mücadalenin meyvesi

Hindistan’daki bu olumlu gelişme, Yüksek Mahkeme’nin bir lütfu değil. Aktivistlerin açtığı dava ve verdikleri dilekçeler sonucunda, mahkeme, yasayı yeniden gözden geçirme kararı almıştı.

Ülkenin LGBTİ+ aktivistleri bu yönde uzun süredir sıkı bir mücadele veriyor. 2004 yılında LGBTİ+’lar, söz konusu yasanın iptali için bir başvuruda bulunmuştu, ancak Delhi Bölgesel Mahkemesi başvuruları reddetmişti. 2009 yılında yapılan aynı yöndeki başvurular bu mahkeme tarafından kabul edilmiş ve eşcinselliği “yasaya aykırı” görmenin insan haklarını zedelediği ve ayrımcılık niteliği taşıdığı kanaatine varılmıştı. Ancak Aralık 2013’te Yüksek Mahkeme, Bölgesel Mahkeme’nin hükmünü bozmuştu.

Mücadele devam ediyor

Bu yeni olumlu gelişmeyle birlikte Hindistan’daki LGBTİ+’lar çok önemli bir kazanım elde etmiş durumda, ancak mücadele hâlâ devam ediyor. Ülkedeki LGBTİ+ camiasının elde etmesi gereken henüz birçok hak bulunuyor. Eşcinsel evlilik henüz yasal değil.  LGBTİ+’lara karşı ayrımcılığın yasalar önünde bir yaptırımı bulunmuyor ve LGBTİ+’ların askerlik yapması yasal değil. “Onarım” ya da “dönüşüm” terapilerinin yasal olarak önüne geçilmiyor.

Bunlara karşın, Hindistan’ın LGBTİ+ hakları açısından umut vadeden bir gidişat sergiliyor. 10 yıldan fazla bir süredir Yeni Delhi ve Mumbai gibi büyük şehirlerde kitlesel onur yürüyüşleri düzenleniyor.

2014 yılında ise, Yüksek Mahkeme, resmi belgelerde cinsiyet hanesi için “Diğer” seçeneğinin bulunabileceğine karar vermişti.


Etiketler: insan hakları
İstihdam