02/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde Pazar günü yapılan memurluk sınavında ilk kez bir trans kendi cinsiyetini işaretleyerek sınava girme hakkı kazandı.

Hindistan’da Bir Trans Memurluk Sınavına Girme Hakkı Kazandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde Pazar günü yapılan memurluk sınavında ilk kez bir trans kendi cinsiyetini işaretleyerek sınava girme hakkı kazandı.
 
"Sınava Girme İznini Almak İki Yılımı Aldı"
23 yaşındaki S. Swapna’ya, uzaktan eğitim programının ardından başvurduğu memurluk sınavına giriş belgesi başlangıçta verilmemişti. Madras Yüksek Mahkemesi’nin müdahalesiyle sınavdan yalnızca dört gün önce belgesi eline ulaşan Swapna, sınavda resmen kadın olarak tanındı.
 
Sınavdaki soruların yalnızca bir kısmını yanıtlayabildiğini belirten Swapna, “tüm konulara hazırlanmam için yalnızca üç günüm vardı. Sınava girme iznini almak iki yılımı aldı. Bu engeli aşmanın ardından kazananlar listesine girmeye çalışacağım,” dedi.
 
Translar Eğitim ve Çalışma Hayatında Var Olabilsin
Swapna ve üç trans daha eğitim ve çalışma hayatında translar için yüzde 3’lük bir kota ayrılması talebinde bulundular. Mahkemenin hükümete ilettiği dilekçenin 18 Aralık tarihinde yanıtlanması gerekiyor.
 
The Hindu gazetesine konuşan Swapna, transların toplumsal yaşama katılabilmeleri için eğitim ve çalışma hayatında var olabilmeleri gerektiğini belirtti: “Bizler üçüncü bir cins olarak ayrı tutulmak istemiyoruz. Bizim gerçekten istediğimiz şey, topluma dâhil olup ekonomik ve eğitim şartlarımızı geliştirme fırsatına sahip olmak.” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam