16/07/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Hırvatistan Parlamentosu, eşcinsel çiftlere medenî birliktelik hakkı tanıyan Hayat Ortaklığı Yasası’nı dün kabul etti.

Hırvatistan eşit evliliğe bir adım daha yakın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hırvatistan Parlamentosu, eşcinsel çiftlere medenî birliktelik hakkı tanıyan Hayat Ortaklığı Yasası’nı dün kabul etti. 16’ya 89 oyla kabul edilen yasa, eşcinsel çiftlere evlatlık edinme hakkı dışında evli heteroseksüel çiftlerin sahip olduğu diğer tüm hakları sağlıyor.

 

Yasayla birlikte medenî birliktelikten yararlanan eşcinsel çiftler miras, emeklilik, vergi ve sağlık hizmeti konusunda evli heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip olacak. Eşcinsel çiftler evlat edinemese de medenî birliktelik öncesinde sahip oldukları çocuklarıyla birlikte yaşamaya devam edebilecekler.

“Eşitlik mücadelemiz devam edecek”

Kaos GL Derneği’nin oluşturduğu Homofobi ve Transfobiye Karşı Bölgesel Ağ’ın Hırvatistan üyesi M. yasanın LGBTİ aktivistlerine “sonunda!” dedirttiğini anlatıyor:

“Eşcinsel çiftler, evlat edinme dışında evli hetero çiftlerin tüm haklarına sahip olacaklar. Buradaki tek itirazımız evlatlık meselesi üzerine. Ancak bu yasa yine de çok büyük bir adım. Burada duracak değiliz, eşitlik mücadelemiz devam edecek.”

Ülkede Aralık ayında yapılan referandumla evlilik yalnızca kadın ile erkek arasında bir birlik olarak tanımlanmış, “Aile Adına” adlı Katolik bir grubun imza kampanyasıyla gündeme gelen tasarı oyverenlerin üçte ikisi tarafından desteklenmişti.  


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam