25/09/2019 | Yazar: Umut Güner

EUROPACH projesinin kapanış konferansı “Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” Berlin’de gerçekleşti.

HIV/AIDS aktivizminde siyaset ve deneyimler nasıl içe içe geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin yerel STK partnerlerinden olduğu EUROPACH projesinin kapanış konferansı 12-13 Eylül’de Berlin’de (Almanya) gerçekleşti.

“Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” adıyla gerçekleşen konferansa Türkiye’den Pozitif Yaşam, Pozitif-iz, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, 17 Mayıs Derneği ve Kaos GL’den aktivistler katıldı.

“Avrupa'da HIV/AIDS aktivizmi alanında siyaset ve yaşam anlatıları nasıl iç içe geçmiştir?” sorusuna yanıt aranan konferansta İsviçre, Polonya, Almanya, İngiltere, Amerika, Rusya, Türkiye’den sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve aktivistler bir araya geldi.

12 Eylül 2019’da konferansın ilk gününde Avrupa HIV/AIDS Arşivi'nin tanıtımı yapıldı. Avrupa HIV/AIDS Arşivi Sunumu, Agata Dziuban (Jagiellonian Üniversitesi) ve Ulrike Klöppel (Humboldt Üniversitesi - Berlin, AKAIM) tarafından yapıldı. Yaşayan bir arşive dönüşmesi arzu edilen arşiv çalışmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Konferans boyunca “HIV/AIDS tarihimizi korumanın anlamını, yöntemlerini ve önemini ve bu ve diğer devam eden uygulamaların salgınla olan mevcut angajmanlarla nasıl ilişkili olduğunu tartışıldı. Bu kapsamda birinci gününün yuvarlak masa tartışmalarından “HIV/AIDS’i Arşivlemek” başlığı ile yapıldı. Stefan Dickers (UK, Bishopsgate Enstitüsü), Umut Güner (Türkiye, KaosGL), Jim Hubbard (ABD, ACT UP Sözlü Tarih Projesi), Manon Parry (Netherlands, Amsterdam Üniversitesi), Karol Radziszewski (Poland, Queer Arşivleri Enstitüsü) kendi ülke ve arşiv deneyimlerini paylaştı.

“AIDS und HIV in der Türkei” başlığıyla gerçekleşen etkinlikte ise editör ve yazarlarla kitap tanıtımı yapıldı. Türkiye’de HIV/AIDS alanında yapılan çalışmaların yansıması niteliğinde olan sözlü tarih kitabının tanıtımı, Gays & Lesbians aus der Türkei (Gladt e.V.) Derneği’nde gerçekleşti. Kitabın editörleri Peter-Paul Banziger & Zülfukar Çetin (Basel Üniversitesi) yanında kitapta söyleşileri ile katkıda bulunan Muhtar Çokar (İKGV - İstanbul), Yasin Erkaymaz (Pozitif iz - İstanbul), Umut Güner (Kaos GL - Ankara) Türkiye’de HIV/AIDS alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

hiv-aids-aktivizminde-siyaset-ve-deneyimler-nasil-ice-ice-gecti-1-1

Schwules Müzesi’nde “HIV Stories” (HIV Hikayeleri) sergisinin açılışını yapıldı. Serginin, geniş yelpazeli Türkiye bölümünün küratörlüğünü Alper Turan yaptı. 11 Kasım 2019 tarihine kadar görücüye açık olacak sergiyi ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: sağlık, sağlık hakkı
nefret