03/12/2020 | Yazar: Kaos GL

“Eskiden, ‘hayatımı mahveden’ gibi şeyler derdim. Şu an benim için çok da bir anlam ifade etmiyor. Hayatımda olan, onla yoldaşlık yaptığım bir şey diyebilirim.”

“HIV, hayatımda olan yoldaşlık yaptığım bir şey diyebilirim” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Dilruba Karalp

“Gerçekten HIV’in ne olduğunu bildiğim bir dönem var bir de bu bilgilere erişemediğim dönem var. O dönemlerde savunma mekanizması olarak yok saydım. Yıllarca, ‘Bu, hayatımda yok,’ dedim. Düşünmedim. Hiç araştırmadım, bakmadım. Sonra arkadaşlarımın beni güçlendirmesine izin verdim. Yabancı kaynakları okudum, eğitimlere katıldım derken HIV ile yaşamaya, alışmaya o zaman başladım ve şu an herhangi bir şeye maruz kaldığımda, bu kişiyi nasıl bilgilendirebilirim diye düşünecek güçteyim. Yılmıyorum artık. Kendime kaldığımda yılmıyorum ama başkası maruz kaldığında ona destek olmaya çalışıyorum. Göçmen HIV pozitif bireyleri unutmayın. Onlarla ilgili çalışmalar yapın ve görünürlüklerini arttırın. Şu an HIV’in üzerine o kadar düşünmüyorum ki. Eskiden, ‘hayatımı mahveden’ gibi şeyler derdim. Şu an benim için çok da bir anlam ifade etmiyor. Ayrımcılığa karşı olduğum bir nokta var ama bireysel olarak çok düşünmüyorum. Hayatımda olan, onla yoldaşlık yaptığım bir şey diyebilirim.”

Bu cümleler Kaos GL ve 17 Mayıs Derneklerinin, HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’ndan. Defne Güzel’in hazırladığı rapor, HIV’le yaşayan LGBTİ+’lara mikrofon uzatıyor ve onların deneyimlerini bir araya getiriyor.

hiv-hayatimda-olan-yoldaslik-yaptigim-bir-sey-diyebilirim-1

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan rapor için HIV’le yaşayan on LGBTİ+ kişi ile derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerden alıntılarla zenginleştirilen rapor, “Tanı öncesi HIV bilgisi”, “HIV ile tanışma”, “Sağlık sisteminin ve sosyal güvenlik sisteminin yanıtı”, “HIV’in kurumsal ve politik boyutu”, “HIV’in toplumsal boyutu” ve Av. Kerem Dikmen’in mevzuat araştırması ile oluşturulan “HIV’in hukuki boyutu” bölümlerinden oluşuyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret