14/10/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Pozitif-iz Derneği’nin LGBTİ+’lara yönelik düzenlediği “HIV/AIDS Kapasite Geliştirme” eğitimlerinin ilkinde Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Deniz Gökengin anlattı.

“HIV ile yaşamak mümkün” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı


Pozitif-iz Derneği’nin LGBTİ+ aktivistlerine yönelik düzenlediği “HIV/AIDS Kapasite Geliştirme” eğitimlerinin ilki dün (13 Ekim) çevrimiçi düzenlendi.

LGBTİ+ aktivist ve örgütlerinin katıldığı online eğitime, Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Deniz Gökengin, “HIV ve AIDS nedir”, “HIV enfeksiyonunun evreleri” “HIV terminolojisi”ni anlatarak başladı.

Eğitimde erken tanı ve tedaviye uyumun önemi, HIV tedavisi, PREP (temas öncesi profilaksi) ve PEP (temas sonrası profilaksi)de konuşuldu.

Prof. Dr. Gökengin, “Düzenli bir şekilde HIV tedavisi alan HIV pozitiflerin ortalama yaşam beklentisi, toplum ortalamasına oldukça yakındır. HIV ile yaşamak mümkün” dedi ve “Belirlenemeyen=Bulaşmayan” ifadesinin ne olduğuna değindi.

hiv-ile-yasamak-mumkun-1

“Antiretroviral ilaçların her gün düzenli olarak kullanımı sonucu kanda dolaşan virüs miktarı belirlenemeyen düzeye iner” diyen Prof. Dr. Gökengin, yıllar süren bir araştırmada “Belirlenemeyen=Bulaşmayan” sonucuna varıldığının altını çizdi: “Kondomsuz 77 bin cinsel birleşmede viral yükü belirlenemeyen düzeyde olan HIV pozitif partnerden HIV negatif partnere HIV bulaşı olmamıştır.”

Eğitimde “pencere dönemi”, trans geçiş sürecinde HIV tedavisi ve HIV ile yaşayanların haklarına da değinildi.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam