28/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Pozitif-iz Derneği’nden Tekin Tutar, Kaos GL Derneği çalışanlarına HIV pozitif farkındalık eğitimi verdi.

“HIV insan hakları meselesidir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif-iz Derneği’nden Tekin Tutar, Kaos GL Derneği çalışanlarına HIV pozitif farkındalık eğitimi verdi.

Fotoğraflar: Semih Varol

Pozitif-iz Derneği’nden Tekin Tutar, bugün (28 Mayıs) Kaos GL Derneği çalışanlarına HIV pozitif farkındalık eğitimi verdi. Tekin Tutar, eğitime HIV ile AIDS arasındaki farkları anlatarak başladı. AIDS’in bir sendrom olduğunu belirten Tutar HIV’in uygun tedavi ile kişilerin hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebileceğine dikkat çekti. Tutar, “Yapılan araştırmalar, 20 yaşında HIV tanısı alan kişinin ortalama yaşam süresinin 70 ve üzeri olabildiğini söylüyor” dedi.

“HIV sarılmakla bulaşmıyor”

HIV testi yaptırmak isteyenlerin riskli temasın ardından “Pencere Dönemi” olarak adlandırılan 30-45 gün kadar beklemeleri ve testi bu süreden sonra yaptırmaları gerektiğini söyleyen Tutar, bulaş yollarına da değindi: “HIV korunmasız cinsel ilişkinin yanı sıra, kan transfüzyonu ile de bulaşmakta. Ancak HIV ter, gözyaşı ile ya da sarılmak gibi eylemlerle bulaşmıyor.”

HIV bulaşını nasıl önleyebiliriz?

Tutar, güncel HIV araştırmalarının, tedavi olup belirtisiz döneme geçen HIV ile yaşayan kişileirn partnerleri ile girdiği korunmasız cinsel ilişkilerde dahi bulaşmadığına dikkat çekti. Dünyada son 10 yılda artışın HIV artışının en hızlı olduğu ülkenin Türkiye olduğunu beliren Tutar HIV bulaşının nasıl önlenebileceğinden de bahsetti. Tutar, “Riskli temaslara bağlı olarak düzenli test yaptırmak, özellikle anal ilişkide kondomun yırtılmasını önlemek için kayganlaştırıcı kullanmak, ilişki öncesi alınan HIV tedavisinde kullanılan ilacı kullanmak (PrEP), riskli temas sonrası mümkünse hemen temasın arından önlem için dört hafta kullanılması gereken ilaç (PEP) ile HIV ile enfekte olma riskinizi azaltabilirsiniz” dedi.

“HIV insan hakları meselesidir”

Dünyada 37 milyon insanın HIV ile yaşadığını ancak yalnızca 20 milyon kişinin tedaviye erişebildiğini hatırlatan Tutar, HIV’in insan hakları meselesi olduğunu belirtti.

Tutar, “HIV pozitifler için cezaevi travmatiktir, tecrit edilirsiniz. HIV pozitif olduğunuz işveren tarafından öğrenildiğinde işinize son verilebilir. Sağlık hakkınızı kullanmak isterken bile birçok ayrımcılıklarla karşılaşabilirsiniz. Bu ayrımcılık, hayatınız sona erdiğinde dahi sürebilir. Tüm bunlar HIV ile yaşayan kişilerin insan hakları ihlalleridir” dedi.

“Bardağın dolu tarafından bakın”

Tutar, sözlerini HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye başlamanın önemine yaptığı vurguyla sonlandırdı: Bardağın boş tarafında, yanlış bilgilendirme, yalnızlaşma ve ayrımcılıklar var ancak bardağın dolu tarafı tedaviye başlamak. Bardağın dolu tarafından bakmak gerekiyor.

İlgili haber:

“HIV ile yaşamak zor değil”


Etiketler: insan hakları, sağlık
2024