18/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Yaşam’ın raporuna göre, HIV’le yaşayanların kişisel verileri ve çalışma hakları beraber ihlal ediliyor.

HIV’le yaşayanların mahremiyet ve çalışma hakları el ele ihlal ediliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif Yaşam Derneği Ankara Destek Merkezi’nin kendilerine gelen başvurular üzerinden hazırladığı “Hak İhlalleri Raporu”nun dördüncüsü yayınlandı.

2020 Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan rapora göre HIV ile yaşayan kişilerin problemleri arasında en belirgin olan, kişisel verilerin korunması hakkının ihlal edilmesi.

Kişisel verilerin ve çalışma hakkının ihlali beraber meydana geliyor

Rapora göre, kişisel verilerin ihlali genelde çalışma hakkı ihlali ile beraber meydana geliyor. İşverenlerin çalışanından HIV statüsünü beyan etmesi ya da test sonucunu istemesi rapora şöyle anlatılıyor:

“Örneğin bir işverenin herhangi bir sebep ile çalışanından HIV statüsünü beyan etmesini veya test sonucunu ibraz etmesini istemesi, kişisel verilerin ihlaline işaret eder. İşverenin yalnızca testi talep etmesi veya bir şekilde çalışandan HIV statüsünü beyan etmesini istemesi henüz bu aşamada bir çalışma hakkı ihlali doğurmaz ancak, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) HIV/AIDS ve Çalışma Hayatı ile İlgili Davranış Kuralları isimli mevzuatında işverenlerin HIV ile ilgili kişisel bilgi talep etmesinin ayrımcılığa sebep olabileceğini belirtmiştir. Tam da bu sebeple işverenlerin hiçbir durumda çalışanlardan HIV durumu ile ilgili bilgi talep etmemesi gerektiğini, işe girişte ve yapılan rutin muayenelerde HIV testine yer verilmemesi gerektiğini izah etmiştir.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, sağlık
İstihdam