20/12/2021 | Yazar: Kaos GL

“HIV ile yaşayanlar güvenli ve güçlendirilmiş alanlara, etkili ve kapsayıcı danışmanlık hizmetlerine ve ayrımcılık karşıtı yasal mevzuat ve uygulamalara acilen ihtiyaç duyuyor.”

“HIV’le yaşayanların tedaviye devamlılığında ve dayanışma önemli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif Dayanışma, “HIV ile yaşayanlar için Akran Danışmanlığı Psikososyal Destek Eğitim Programı”nı tamamladı ve değerlendirme raporunu yayınladı.

12 Eylül ile 3 Ekim 2021 tarihleri arasında üç “psikoeğitim” ve bir “HIV aktivizmi, akran danışmanlığı ve göç, iltica kavramları” eğitimi olmak üzere dört farklı eğitim gerçekleştiren Pozitif Dayanışma’nın değerlendirme raporu HIV ile yaşayanların hem danışmanlık becerilerini geliştirmeyi hem de psikososyal bir destek sağlamayı amaçlıyor.

“İyilik halinin korunmasında destek ve dayanışma önemli”

HIV ile yaşayanların tedaviye devamlılığının sağlanmasında ve iyilik hallerinin korunmasında, psikososyal alanlarda destek ve dayanışma görmenin, danışmanlık almanın öneminde değinen Pozitif Dayanışma, değerlendirme raporunda akran danışmanlığı deneyimlerinden gözlemlerini şöyle paylaşıyor:

“Pozitif Dayanışma olarak faaliyetlerimize başladığımız 2019 yılından bu yana HIV ile yaşayanlara akran danışmanlığı vermekteyiz. Akran danışmanlığı tecrübemizle de biliyoruz ki, kişilerin HIV tanısı aldıktan sonra Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve sürecin devamında duygu durumunu düzenlemede ve baş etme süreçlerinde sorunlar görülebilmektedir. Bu durum özellikle tanı aldıktan sonra kısa süreli şok, kabul etmede zorluk çekme, inkâr, psikolojik iyilik halinin bozulması gibi süreçleri içermektedir. Bu sebeple HIV tanısı almış kişilerin benzer süreçleri yaşayan akranlarıyla, HIV ile yaşam deneyimlerini konuşmaları ve bilgi almaları, kişilerin hem kendilerini yalnız hissetmemeleri hem de çeşitli çözüm yolları geliştirebilmeleri için oldukça önemlidir. Öte yandan sağlık kurumları ve sağlık çalışanları tarafından önyargılı davranışlara ve ayrımcılığa maruz bırakılan HIV ile yaşayanlar için, devletin destek ve koruma mekanizmaları neredeyse hiç mevcut değil.”

“Ayrımcılık ve damgalama gibi birçok konunun akran danışmanlığında çalışılması gerek”

Rapor, 9 bölümden oluşuyor. Raporda, haftalık eğitim değerlendirmeleri ve genel yorumların yanı sıra projenin çıktıları ile sonuç ve öneriler de yer alıyor:

“HIV ile yaşayanlar güvenli ve güçlendirilmiş alanlara, etkili ve kapsayıcı danışmanlık hizmetlerine ve ayrımcılık karşıtı yasal mevzuat ve uygulamalara acilen ihtiyaç duymaktadır. Eğitim programı süresince akran danışmanlığı, psikolojik ve toplumsal faktörler üzerine durulmuştur. Ancak akran danışmanlığı sadece bu süreçleri kapsamamaktadır. Online danışmanlık, siber şiddet, cinsel şiddet, toplumsal cinsiyet, ayrımcılık ve damgalama gibi birçok konunun akran danışmanlığında çalışılması gerekmektedir.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, sağlık, hiv
2024