18/10/2022 | Yazar: Kaos GL

Pozitif-iz Derneği “Türkiye’de yaşayan HIV Pozitiflerin 2021 Yılı’nda Maruz Bırakıldıkları Hak İhlalleri Raporu”nu yayımladı.

“HIV’le yaşayanların uğradıkları hak ihlalleri üç kat arttı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif-iz Derneği “Türkiye’de yaşayan HIV Pozitiflerin 2021 Yılı’nda Maruz Bırakıldıkları Hak İhlalleri Raporu”nu yayımladı.

Dernek bu raporla HIV’le yaşayan kişilerin karşılaştığı damgalama ve ayrımcılığın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Rapor, HIV’le yaşayanların 2020-2021 yılları arasında uğradıkları hak ihlallerinin üç kat artığını ortaya koyuyor.

Araştırma kapsamında 140 başvuru derlendi. Başvurulardaki hak ihlalleri şöyle: Yüzde 44’ünde sağlığa erişim hakkına ilişkin mevzuata dayalı hak ihlalleri, yüzde 25’inde çalışma hakkına ilişkin mevzuata dayalı hak ihlalleri, yüzde 16’sında kişisel verilerin korunması mevzuatına ilişkin hak ihlali, yüzde 8’inde ceza hukuku mevzuatına dayalı hak ihlali, yüzde 4’ünde aile hukuku mevzuatına dayalı hak ihlalleri ve kalan yüzde 3’ündeyse askeri mevzuata dayalı hak ihlali yaşandı.

hiv-le-yasayanlarin-ugradiklari-hak-ihlalleri-uc-kart-artti-1

“HIV’le yaşayan sağlık çalışanları damgalanma kaygısı nedeniyle tedavi için başka hastanelere gitmek zorunda kaldı”

Rapor HIV’le yaşayan sağlık çalışanlarına dair de kaygı verici hak ihlalini paylaşıyor: “HIV ile yaşayan sağlık personelleri izinleri dışında tanılarının öğrenilmesi, damgalanma ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle, kendi çalıştıkları kurumun enfeksiyon servislerine bile başvuramadılar. Tüm bu olumsuzluklar neticesinde tedavi ve takipleri için farklı bir hastaneye, hatta başka şehirlerdeki bir kuruma gitmek zorunda kaldılar.”

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam