05/11/2018 | Yazar: Koray Arkadaş

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresinin son gününde “HIV Pozitif Olmak, Profesyonel Bakış ve Cinsellik” konuşuldu.

“HIV pozitifler herkes kadar uzun ve sağlıklı yaşam sürüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresinin son gününde “HIV Pozitif Olmak, Profesyonel Bakış ve Cinsellik” konuşuldu.

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresinin son gününde (4 Aralık) “HIV Pozitif Olmak, Profesyonel Bakış ve Cinsellik” konuşuldu.

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) tarafından 12.’si düzenlenen Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresinde “HIV Pozitif Olmak, Profesyonel Bakış ve Cinsellik” oturumu gerçekleştirildi. Özge K. Çaman, İrem Yıldız ve Tekin Tutar’ın konuşmacı olduğu oturumda moderatör ise Deniz Gökengin’di.

HIV ve güvenli cinsellik

İlk konuşmacı olan Özge K. Çaman cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları, HIV’in bulaşma ve bulaşmama yollarını anlattı. HIV’in çağımızın en önemli enfeksiyonları arasında yer aldığına değinen Çaman, şunları söyledi: “2017’nin sonuna kadar elde edilen verilere göre dünyada 36,9 milyon kişi HIV ile yaşıyor. Tedaviye erişen 21,7 milyon kişi var.”

Türkiye’de 1985 yılından beri tanı konan 17.884 kişi olduğuna vurgu yapan Çaman, son 10 yılda sayının yüzde 465 arttığını, en fazla erkeklerde ve 25-34 yaş aralığında görüldüğünü ifade etti. HIV’in heteroseksüel ilişki ile geçişinin halen daha fazla olduğunu, ancak tanı alan eşcinsel erkeklerin sayısının giderek arttığını aktardı.

Çaman, HIV pozitif konusunda sosyal, politik, insan hakları, etik ve hukuki boyutların, en az tıbbi boyut kadar önemli olduğunun altını çizerek “Sosyal boyutun en önemli bileşeni hiç şüphesiz ayrımcılık” dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden bahseden Çaman, konuşmasını temas öncesi ve sonrası korunma yöntemlerini açıklayarak bitirdi.

“HIV ile sağlıklı yaşamak kendine duygusal bakımdan iyi bakmayı da içerir”

İrem Yıldız oturumun ikinci konuşmacısı olarak sağlıklı cinselliğin tanımını ve HIV ile yaşayan kişilerle iletişimin nasıl olması gerektiğini katılımcılarla paylaştı.

Kişilerin kendilerini fiziksel ve duygusal olarak güvende hissedene kadar belirli bir zamana ihtiyaç duyabileceklerini belirten Yıldız, HIV ile sağlıklı yaşamanın kendine duygusal bakımdan iyi bakmayı da içerdiğini söyledi. Cinsel yaşamla ilgili doğru kararlar verilebilmesi için pozitif olmanın ne anlama geldiğini, hayatta ne gibi değişiklikleri getireceğini belirlemek gerektiğini paylaştı.

Kaygının hiçbir zaman sıfıra inmediği tespitinde bulunan Yıldız, konuşmasının son bölümünde partnere açılmanın yarattığı endişeye ve partnere açılmamanın yarattığı endişeye değindi.

“HIV pozitifler herkes kadar uzun ve sağlıklı yaşam sürüyor”

Oturumun son konuşmacısı Tekin Tutar Türkiye’de çeşitli araştırma merkezlerinin çalışmalarını, test merkezlerini, basına olumlu ve olumsuz yansıyan haberleri dinleyicilerle paylaştı.

Türkiye’de vatandaşların ve Suriyelilerin tedaviye erişebildiğini, Suriye dışından Türkiye’ye gelen insanların tedaviye erişemediğini anlatarak konuşmasına devam eden Tutar, 90’lar ile günümüzü karşılaştırdı. 90’larda çok hap ve çok yan etkinin, günümüzde ise tek hap ve az yan etkinin gözlemlendiğini aktardı.

Tekin, konuşmasını HIV pozitiflerin herkes kadar uzun ve sağlıklı yaşam sürdüğünü söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Sunumlardan sonra soru-cevapların da yer aldığı interaktif bir ortam oluşturuldu.

İlgili haberler:

Ruh sağlığı çalışanları ikili cinsiyet rejimiyle nasıl ilişkilenmeli?

“Geçiş sürecinde ailenin desteği hayat kurtarıyor”

“Terapistler LGBTİ’lerin ihtiyaçlarını anlamak için çalışmalı”

Cinsellik mevzuata sığar mı?

Sanat cinsellik ve iktidardan bağımsız olabilir mi?

“Atadığınız cinsiyetleri reddediyorum, ben interseksim”

Cinsellik sınırların ötesinde

“Translar yaşam boyu azınlık stresine maruz kalıyor”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam