04/10/2021 | Yazar: Kaos GL

HIV stigması büyük bir halk sağlığı krizidir ve salgını sona erdirmek için en büyük sorundur.

HIV stigmasının sonu gelmeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2003 yılında HIV tanısı alan Bruce Richman’ın “Belirlenemeyen=Bulaştırmayan – HIV Stigmasının Sonu Gelmeli” isimli yazısı, Adara Collu çevirisiyle Pozitif Yaşam’da yayınlandı.

Yazıdan ufak bir kesit:

“HIV ile yaşayan birinden bulaşma riski ile ilgili mevcut bakış açısı ve söylemler sadece HIV stigmasını besleyen ve stigmanın bir sonucu olarak karşı karşıya kalınan zarar ve adaletsizlikler üzerinde değil aynı zamanda HIV’yi önleme, testi ve tedavisi üzerinde de etki yaratıyor. Bu nedenle riskle ilgili mesajın doğru ve anlamlı olması esastır.

HIV ile yaşayan insanların virüsü bulaştırmadan HIV-negatif insanlarla prezervatifli ya da prezervatifsiz seks yapabileceklerini kabul etmek derin bir zihinsel, kültürel ve sosyal değişimi benimsemek demektir. Bu noktaya gelmek, HIV ve HIV’li insanların derinden yerleşmiş otuz beş yıllık korkularının düzenlenmesi ve prezervatiflerin HIV bulaşını önlemek için her zaman gerekli olduğu yönündeki uzun zamandır kanıtlanmamış varsayımına meydan okumak anlamına gelir.

HIV stigması büyük bir halk sağlığı krizidir ve salgını sona erdirmek için en büyük sorundur. Damgalayıcı tutumlar ve varsayımlar, zaman aşımına uğramış abartılı bilgilere karşı doğru bilgiler ile farkındalık yaratmak için var olan HIV önleme alanındaki pek çok kurumu etkilemektedir.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, hiv
nefret