18/08/2022 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Yaşam’ın HIV Terminoloji Çalıştayı kapsamında hazırlanan HIV Terminoloji Sözlüğü yayınlandı.

“HIV Terminoloji Sözlüğü” yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif Yaşam Derneği’nin 14-15 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen HIV Terminoloji Çalıştayı’na katılan paydaşlarının katkılarıyla hazırlanan HIV Terminoloji Sözlüğü yayınlandı.

Dernek, kullanılan kavramların insan algısındaki karşılıkları ve davranışlara etkisine ışık tutmak, HIV alanında çalışırken seçilen kavramların ne ifade edeceğine dair bir harita oluşturmak amacıyla oluşturulan sözlüğe olan ihtiyacı şöyle aktarıyor:

“Sözcükler insanlar arasındaki iletişimi sağlayan dilin en temel yapı taşıdır. Sözcüklerin insan zihnindeki karşılıkları kullanıldıkları konu, cümle içindeki yerleri gibi birçok değişkene göre farklılık göstermektedir. HIV gibi toplumsal açıdan hala aşılması gereken birçok sorunun bulunduğu özellikli konularda kullanılan sözcükler bazen anlatılmak istenen şeyin maksadını aşıp hiç istenmeyen algıların oluşmasına neden olabilmektedir.

HIV ile olağan yaşam sürelerini sağlıklı bir şekilde yaşayan kişilerin topluma “hasta” olarak tanımlanmasından rahatsızlık duyulmaya başlanması 1985 yılında başlayan HIV serüvenimizde artık kullandığımız dilin tartışmaya açılmasının zamanının geldiği hatta geçmeye başladığını fark etmemizi sağlamıştır.

HIV Terminoloji Çalıştayı sivil toplum, akademi, tıp, kamu gibi birçok farklı disiplinden kişiyi bir araya getirerek zengin bir tartışma alanı yaratmaya fırsat vermiştir. Uzun yıllar ardından Türkiye’de bu kadar farklı alandan kişinin bir araya gelmesine vesile olmuş olması ikincil başarısı olarak karşımıza çıkmaktadır. İki tam gün boyunca günde sekiz saatini aralıksız olarak tartışmalara ayıran tüm katılımcılara, Pozitif Yaşam’ın açtığı bu tartışma alanını sahiplenmeleri ve topluluğun bir çalışması haline getirmelerinden dolayı şükranlarımızı iletiyoruz.”

HIV Terminoloji Sözlüğü’ne buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: sağlık
nefret