29/11/2011 | Yazar: Kaos GL

1 Aralık Dünya AIDS gününde Pozitif Yaşam Derneği’nin öncülüğünde, Türkiye genelinde 72 yerelde 80 kurum ve kuruluşun desteği ile etkinlikler düzenlenecek. Bu senenin sloganı: ‘Erken Tanı Hayat Kurtarır! Korku Değil, Bilmek Seni Yaşatır!’

HIV ve AIDS Hepimizi İlgilendirir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1 Aralık Dünya AIDS gününde Pozitif Yaşam Derneği’nin öncülüğünde, Türkiye genelinde 72 yerelde 80 kurum ve kuruluşun desteği ile etkinlikler düzenlenecek. Bu senenin sloganı: “Erken Tanı Hayat Kurtarır! Korku Değil, Bilmek Seni Yaşatır!” 

Pozitif Yaşam Derneği’nin 1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle yaptığı açıklama şöyle 

 

1 Aralık günü ilk tanımlandığında panik, korku ve endişeye neden olan HIV; günümüzde gelişen tedavi yöntemleri ile farkındalık, dayanışma ve pozitif bir yaşam kazandırdı insanlığa.  Bugün bize düşen görev, 1 Aralık’ta HIV’le ilgili gerçekleri öğrenip, korunarak, erken tanı ve tedavi için düzenli test yaptırmak. Ancak en önemlisi HIV ile yaşanabileceğini kabul ederek, birlikte yeni bir yaşama merhaba diyoruz!
 
HIV ile yaşayan kişilerin sosyal, psikolojik, tıbbi ve hukuksal yönden desteklemek amacıyla HIV pozitifler ve yakınları tarafından 2005 yılında kurulan Pozitif Yaşam Derneği olarak 1 Aralık Dünya AIDS gününde herkesi erken tanı için düzenli test yaptırmaya davet ediyoruz. 
 
Bu amaçla 1 Aralık 2011 Perşembe günü sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarının, gönüllü ve sanatçıların desteği ile “Erken Tanı Hayat Kurtarır! Korku Değil, Bilmek Seni Yaşatır!” demek için Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Uluslararası Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMISC) ve Ulusal Gençlik Parlamentosu ile birlikte İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye genelinde 72 yerelde 80 kurum ve kuruluşun desteği ile etkinlikler düzenliyoruz.
 
Kurulduğu günden bu yana 1.000’in üzerinde HIV pozitif kişi ve yakınına destek sağlayan Pozitif Yaşam Derneği; erken tanının hayati önemi olduğunu vurguluyor. Öte yandan HIV yayılımın önüne geçmenin en önemli yolunun insanların düzenli test yaptırmaları ve tedaviye erişimlerinin kolaylaştırılması olduğuna inanıyor.
 
“HIV ile yaşamak mümkün”
 
Bu yıl tüm dünya da “Sıfır Yeni HIV Enfeksiyonları, Sıfır Ayrımcılık, Sıfır AIDS’e Bağlı Ölümler” bağlamında ele alınan Dünya AIDS gününde, Pozitif Yaşam Derneği olarak topluma “HIV vücuda girdikten sonra yıllarca bulgu vermeyebilir. HIV pozitif olup olmadığınızı öğrenmeniz için ’doğru’ zamanda HIV testi yaptırmanız gerekir. Tek eşli olsanız bile “BENİM BAŞIMA GELMEZ” demeyin. Hiçbir sağlık sorunu yaşamasanız da korunmasız her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan nakli sonrası ve hamilelik öncesi HIV testi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. HIV pozitif olduğunuzu öğrenmekten korkmayın. Unutmayalım; erken tanının hayati önemi vardır” diye sesleniyor ve HIV ile yaşamın mümkün olduğunu şu sözlerle vurguluyoruz; “Tedaviye erişimi olan HIV pozitifler sağlıklı ve kaliteli bir şekilde günlük yaşantılarına, eğitim görme ve çalışma hayatlarına devam edebilir, evlenebilir ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabilirler.”
 
Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Ünlü: “Bu çağrımızı dikkate alacak herkesi, Derneğimizin, bizi destekleyen kurum ve kuruluşlarının yanında yer alarak, HIV ve AIDS’e ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla daha fazla kalabalığın, daha gür bir sesle duyurması için 1 Aralık 20011 Perşembe günü 10.30’ta İstanbul-Galatasaray Meydanı’na bekliyoruz. 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında, Türkiye’nin diğer kentlerinde de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu şekilde Türkiye çapında etkinliklerle bu çağrımızın daha çok kişiye ulaşmasını umuyoruz” diyerek davetini iletiyor.
 
 
1 Aralık Dünya AIDS Günü 2011 – İSTANBUL Akış Programı
 
09.30 - 10.30               Galatasaray Lisesinin önüne toplanma ve alan hazırlıkları
 
10.30 - 11.00              Panayır alanı etkinliklerin başlangıcı;
                                    
·    Materyal dağıtımı
 
·    “Bana iyi kalbin gerek” Fotoğraf Sergisi
 
11.00  - 11.30             Basın açıklaması (Galatasaray Meydanı)
 
Prof.Dr. Ömer Fehmi TABAK
(İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı)
 
Nejat Ünlü (Pozitif Yaşam Derneği Başkanı)
 
11.30  - 12.45              Yürüyüşün başlangıcı
 
— Dev kurdele bayrağının açılması
 
— Sambistanbul ritim grubu eşliğinde, tahta bacaklar, pandomima, jonglör ekibi ile kortej halinde yürüyüş
 
12.45 - 13.30               Taksim Meydanı’na varış
 
—   HIV yumağı
 
1 Aralık Dünya AIDS Günü 2011 – ANKARA Akış Programı

10:00-11-00 Sakarya Caddesinden Karanfil Sokağa yürüyüş

11:00-12:00 Karanfil Sokak’ta Basın Bildirisi

13:00-17:00 Kızılay’da Stant kuruluşu ve Materyal Dağıtımı

16:00-17:00 Kızılay’da Sokak Performansı

 21:00 Pozitif Parti - EskiYeni Bar Alt Kat

1 Aralık Dünya AIDS Günü 2011 – ESKİŞEHİR Akış Programı
 
10:00 – 15:30 saatleri arasında Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü ve Tepebaşı Gençlik Merkezi’nde standımız açık olacaktır. Üreme Sağlığı konusunda uzman arkadaşlarımızdan bilgi ve broşür alabileceksiniz.
 
10:00 – 17:30 saatleri arasında Espark, Kanatlı ve Adalar’da standımız açık olacaktır. Üreme Sağlığı konusunda uzman arkadaşlarımızdan bilgi, broşür ve kondom alabileceksiniz.
  
16:00 – Hamamyolu YKM’nin önünde yapılacak olan basın açıklamasından sonra Adalar’a yürüyüş gerçekleştirilecektir.
 
18:00 – Espark’ın 222 yönünde, gökyüzüne kırmızı fener uçurma eylemi yapılacaktır.
  
19:00 – Kent Konseyi salonunda ‘Philedelphia’ film gösterimi olacaktır.
 
22:30 – Up&Down’da HIV Party (90s, 80s) olacaktır.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam