13/03/2023 | Yazar: Kaos GL

“AIDS'ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar” kitabı Pozitif Alan ve 17 Mayıs Derneği etiketiyle yayında. Kitap, Türkiye HIV hareketinin acı, tatlı bir seyrini sunuyor.

HIV ve hak savunuculuğunun Türkiye’deki seyri kitaplaştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de HIV/AIDS’in tarihi 1996’da kurulan Ulusal AIDS Komisyonu ile mi başlar, yoksa Murtaza Elgin’in medyada yoğun bir şekilde tartışıldığı 1985 yılından mı? Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) genel seçimleri ikinci kez kazandığı 2007 yılı ise HIV tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilebilir mi?

Zülfukar Çetin’in Türkiye’deki HIV aktivizminin paydaşlarıyla yaptığı sözlü tarih çalışması, bu sorulara ve daha fazlasına yanıtlar arıyor.

Orijinali Almanca olarak yayınlanan çalışma artık Pozitif Alan ve 17 Mayıs Derneği etiketiyle Türkçede. “AIDS'ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar” başlığıyla yayınlanan kitabın editörleri ise Defne Güzel, İsmail Orbay ve Umut Güner.

Aktivist, akademisyen, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sağlık uzmanlarıyla mülakatların bir araya geldiği çalışma, Türkiye’de hem HIV’in hem de HIV’le yaşayanların hak mücadelesini bir araya getiriyor.

Türkiye’de HIV alanındaki ilk insan ve hasta hakları etkinliklerine HIV’le yaşayanların ve yakınlarının dahil edilmediğini ortaya koyan çalışmayı editörlerden Defne Güzel şöyle tanıtıyor:

‘AIDS’ten HIV Aktivizmine: Dünden Kalanlar’ kitabı HIV’in Türkiye’deki seyrine ilişkin önemli verileri okurların belleğine sunuyor. Bir sözlü tarih çalışması olan bu kitap her ne kadar görüşmecilerin kişisel görüşlerini ortaya koysa da bir tarihe tanıklık ettiği aşikâr. Bir zaman çizelgesi de denilebilecek çalışma aynı zamanda kıymetli anlatılarla HIV alanındaki tartışmaların, zaman akışının, terminolojinin, kesişimselliğin ve savunuculuğun bize bir çerçevesini çiziyor. Zülfukar Çetin gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma çalışmasıyla bize Türkiye HIV hareketinin acı, tatlı bir seyrini sunuyor. Öte yandan çalışmanın derinlemesine düzenlenmesinde sevgili İsmail Orbay ve Umut Güner’in katkıları bulunuyor. Çalışmanın yaratıcısı Zülfukar Çetin’e başta olmak üzere emeği geçen herkese 17 Mayıs Çatısı altında HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar için çalışmalarını sürdüren Pozitif Alan olarak teşekkürü bir borç biliriz.

Kitaba ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, sağlık, tarihimizden, hiv
İstihdam