01/12/2015 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü açıklamasında Türkiye’de HIV yayılımının son 5 yılda %130 oranında arttığını açıkladı.

HIV yayılımı yüzde 130 arttı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü açıklamasında Türkiye’de HIV yayılımının son 5 yılda %130 oranında arttığını açıkladı. Şişli Belediyesi ve Pozitif Yaşam, “HIV’in fobisi olmaz, testi olur” diyerek test yaptırmaya çağırıyor.

Pozitif Yaşam Derneği 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. “HIV’in fobisi olmaz, testi olur” başlıklı açıklamada dernek herkesi düzenli HIV testi yaptırmaya davet etti.

Derneğin açıklamasında öne çıkan bulgular ve HIV/AIDS’e ilişkin güncel bilgiler şöyle:

*Türkiye’de HIV yayılımı son 5 yılda %130 arttı.

*Türkiye’de HIV yayılımının son 5 yılda %130 oranında hızla artması önleme hizmetlerinin yetersizliği ve teste yönlendirmenin eksikliğinin göstergesidir. Yayılımın önüne geçilmesinin 2 önemli yoluna dikkat çekiyoruz. Bunun ilki test yaptırmak, diğeri tedaviye başlamak olduğunu savunuyoruz.

*Dünyada ve Türkiye’de HIV tanısı konulan her 10 kişiden 4’ü 20 ila 30 yaş arasındadır.

*Türkiye’de yeni tanı konan HIV pozitif bireyin yaklaşık yarısı tanı aldığında düşük bağışıklık sistemi değerlerine sahiptir. Bu da geç tanıya işaret etmektedir.

*Tedaviye erişim HIV yayılımını yavaşlatıyor.

*T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Kasım 2015 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı 10 bin 475 HIV/AIDS vakası bulunuyor.

*Dünyada HIV ile yaşayan yetişkinlerde tedaviye erişim oranı %41, çocuklarda %32 hamilelerde %73.

2020 yılına kadar HIV ve AIDS yayılımını durdurmayı hedefleyen UNAIDS’in (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı) Haziran 2014 Küresel Raporu’na göre: Dünyada tahmini olarak 36.9 milyon kişi HIV ile yaşıyor.

*Dünyada HIV ile yaşayanların % 7’sini çocuklar, yetişkinler arasında ise % 51’ini kadınlar oluşturuyor.

*Dünya Sağlık Örgütü 10 ülkeden topladığı verilere göre HIV pozitif kişilerin % 60’dan fazlasının HIV statülerini bilmediğini ön görüyor.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“HIV pozitif olduğunuzu öğrenmekten korkmayın. Erken dönemde HIV tanısı almak sizi pek çok fırsatçı enfeksiyondan korur. Korkularınızın yerini bilgi ve farkındalık ile değiştirin. Unutmayalım ki, HIV tedavi edilebilir kronik bir sağlık durumudur. Tedaviye erişimi olan HIV pozitifler sağlıklı ve kaliteli bir şekilde günlük yaşantılarına, eğitim ve çalışma hayatlarına devam edebilir, evlenebilir ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabilirler.”

İki test kampanyası

Pozitif Yaşam Derneği, iki ücretsiz test kampanyası hakkında da kamuoyunu bilgilendirdi.

Gliead’ın desteği ile Pozitif Yaşam Derneği tarafından risk altındaki grup olan LGBTİ bireylere özel ücretsiz ve anonim test kampanyasından kod almak için 534 729 85 75 numarasını aramak gerekiyor.

Şişli Belediyesi’nden billboardlar

LGBTİ’ler her gün 17.00-20.00 saatleri arasında Şişli Belediyesi Sağlık Müdürlüğü’nde ücretsiz ve anonim test yaptırabilirler. SPoD LGBTİ ve Şişli Belediyesi'nin bu çalışmasının yanı sıra Lambdaistanbul her ayın ilk perşembe günü topluca test yaptırmaya çağırıyor.

Şişli Belediyesi, 1 Aralık dolayısıyla “HIV’in fobisi olmaz, testi olur” diyerek billboard ve sosyal medya kampanyası da başlattı. Şişli sokaklarındaki ilanlar yoluyla belediye hem HIV/AIDS’e dikkat çekti hem de ücretsiz test kampanyasını bir kez daha duyurdu.

İlgili haberler:

HIV/AIDS ile ilgili sık sorulan sorular


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam