12/10/2016 | Yazar: Mahir Bozan

İngiltere’deki üniversitelerin araştırması sonucu daha ilk denemelerde bir hastada virüsün izine rastlanmaması önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

HIV’in kesin tedavisi için sürdürülen çalışmalarda önemli gelişme Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İngiltere’deki üniversiteler tarafından yürütülen çalışmalar sonucu daha ilk denemelerde bir hastada virüsün izine rastlanmaması önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

İngiltere’de HIV’in olası tedavisi için bilim insanlarının ve klinik çalışanlarının yürüttüğü denemelerin başlarında bir hastada denenen tedaviden sonra virüsün izine rastlanmayınca önemli bir adım atılmış oldu.

Araştırma İngiltere’nin en iyi beş üniversitesi tarafından Ulusal Sağlık Servisi (NHS) desteğiyle yürütüldü. Bu araştırma, standart antiretroviral ilaçların uyuyan virüsleri tekrar aktifleştiren bir ilaçla ve bağışıklık sistemini harekete geçirip enfekte olmuş hücreleri öldüren bir aşıyla birleştirilmesini kapsıyor.

Antiretroviral ilaçlar tek başlarına virüsün üremesini durdurmada oldukça etkililer fakat yaşam boyu alınmaları gerekiyor.

Araştırmada elli HIV’le yaşayan kişi yer aldı. Denemeleri tamamlanan bir kişinin kanında virüsün izine rastlanmadı.

Tedavinin başarılı olup olmadığını anlamak için hâlâ uzun bir yol var. Daha önce ‘tedavi’ edildiği sanılan kişilerde virüsün tekrar ortaya çıktığı gözlenmişti. Bu durumun sebebi olarak antiretroviral ilaçların kullanımının araştırmacıların HIV’in tamamen gittiğinden emin olamamalarına sebep olması düşünülüyor.

HIV bağışıklık sisteminden dormant (uyku) halinde bulunarak saklanabiliyor ve bu haldeyken yapılan testler virüsün varlığını bulamayabiliyor. “Tedavi” virüsü kandırarak bulunduğu yerden çıkmaya zorluyor ve vücudun bağışıklık sistemini aktifleştirerek virüsü bulup saldırmasına neden oluyor.

Ulusal Sağlık Servisi Yöneticisi Mark Samuels Sunday Times’a verdiği röportajda şöyle konuştu:

“Bu araştırma HIV’in tam tedavisi için yapılan önemli girişimlerden biridir. Bizler HIV’in ciddi olası tedavisinin kapılarını aralıyoruz. Bu büyük bir zorluk ve henüz erken olmasına karşılık bu gelişme dikkate değer.”

Kaynak: Siddique, H. (2016, October 2). Aids and HIV. Retrieved October 10, 2016, from The Guardian: https://www.theguardian.com/society/2016/oct/02/scientists-testing-cure-for-hiv-report-progress

Gelişmeyle ilgili detaylı bilgi için Türkçe’de şu makaleyi okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam