16/05/2012 | Yazar: Kaos GL

7. Uluslararası Homofobi Karşıtı (HKB) Buluşma kapsamında yer alan ‘Sığınmacılar İçin Sınırlara Karşı Forum’ 11 Mayıs Cuma günü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesinde gerçekleştirildi.

HKB’de Sınır Politikalarının Göçmenlere Etkileri Tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yedinci Uluslararası Homofobi Karşıtı (HKB) Buluşma kapsamında yer alan “Sığınmacılar İçin Sınırlara Karşı Forum” 11 Mayıs Cuma günü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesinde gerçekleştirildi.
 
SBF İnsan Hakları Merkezi’nden Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın modere ettiği forumun ilk oturumuna Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Neşe Özgen, ikinci oturumuna Göçmen Dayanışma Ağı’ndan Ufuk Ahıska, Hacettepe Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölümü’nden Doç. Dr. Sema Buz ve Mülteci-Der’den Pırıl Erçoban konuşmacı olarak katıldı.
 
İkinci oturumda Hacettepe Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölümü’nden Doç. Dr. Sema Buz, “Sınır Politikalarının Göçmen ve Sığınmacıların Günlük Hayatlarına Etkileri” üzerine konuştu.
 
Türkiye’de bulunan sınır politikalarının ayrıştırıcı ve izole edici bir yapıya sahip olduğunu belirten Buz” Sınır politikalarındaki yasal süreçlerin sınırı geçmeyi engelleme, sosyal refah sisteminden yararlanmama ve gelen mültecileri geri yollama üzerinden devam ettiğini” söyledi. Sema Buz kadın mültecilerin sorunun ayrıca ele alınması gereken bir konu olduğunu belirterek, “Hem kadın hem de mülteci olmanın daha da ağır sorunlarla karşılaşmaya neden olduğunu görmekteyiz” dedi.
 
Göçmen Dayanışma Ağı’ndan Ufuk Ahıska “Sınırsız Ulussuz Sürgünsüz Özgür Bir Dünya, Göçmenleri Çevreleyen Ulusal Sınırlar, Alternatif Mekânlar-Göçmenlerle Dayanışma Mutfağı Deneyimi”ni anlattı. Türkiye’de resmi olarak 23-24 bin mültecinin varolduğunu, mültecilerin geliş sebepleri ne olursa olsun yaşadıkları problemlerin genelde benzer sorunlar olduğunu belirtti.
 
Mülteci-Der’den Pırıl Erçoban, “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Göçmenlerin Sorunlarının Ne Kadarına Çözüm Olacak? sunumunu gerçekleştirdi. Mültecilerle ilgili hazırlanan yeni yasanın var olan mülteci sorunlarının tümüne cevap olamayacağını ancak yasanın uygulamasında belli bir standart getireceğini umduklarını belirtti. 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam