23/05/2007 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Buluşmanın ikincisi, 17 Mayıs haftasında, Kaos GL'nin ev sahipliğinde, Ankara'da tamamlandı. ‘Medya’ konulu Buluşma’ya ulusal ve uluslararası pek çok konuk katıldı.

Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ardından Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobi Karşıtı Buluşmanın ikincisi, 17 Mayıs haftasında, Kaos GL'nin ev sahipliğinde, Ankara'da tamamlandı. ‘Medya’ konulu Buluşma’ya ulusal ve uluslararası pek çok konuk katıldı.

KAOS GL

Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği, hastalıklar listesinden çıkardığı tarihe işaret eden ‘17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü’ etkinlikleri bu yıl, geçen yıldan farklı olarak üniversite kampüslerine de taşındı.

Buluşmaya, Van'dan İzmir'e kadar, eşcinsellerin sorunlarını ve homofobiyi tartışmak isteyen, eşcinsel ve heteroseksüel birlikte özgürleşmek isteyen lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel ve heteroseksüel insanlar katıldı.


*Pembe Hayat Derneği'nden Selay, Toprak ve Hayat "Herhangi Biri" adlı oyunu sahneledi.

Buluşma Forumları

Buluşma, akademisyenler ve parlamenterlerin katıldığı açılış konferansıyla başladı. İnsan hakları rejiminin işleyişine hem eleştirel yaklaşılıp hem de diğer yandan rejimin temel prensiplerine dayanarak eşcinsel ve diğer dışlanan veya asimile edilmeye çalışılan kişi ve grupların haklarının savunabilmenin olanaklarının ortaya konulduğu konferansta, "tolerans" ile yetinilemeyeceği, "eşit olarak tanınma" talebinin yükseltilmesi gerekliliğinin altı çizildi. Bu süreçte uluslararası insan hakları sözleşmelerinde ismen geçmese bile eşcinsel (LGBT) haklarının dayandığı felsefi ve legal temeller gösterildi.

İkinci buluşmanın ana başlığı olan "medya ve homofobi" konusunda, "Homofobiye Karşı Medya" forumunun yanı sıra "LGBT Medya", "Alternatif Medya", "Homofobiye Karşı Video" oturumları yapıldı.


*Uluslararası LGBT medya temsilcileri deneyimlerini paylaştılar.

Kadın örgütlerinden ve LGBT örgütlerinden kadınların konuşmacı olarak yer aldıkları "Feminist Forum"da homofobi karşıtı mücadelede kurulan ortaklıklar tartışılırken, buluşmanın son gününde de lezbiyenler ve biseksüel kadınlar, "Kadınları Seven Kadınlar Forumu"nda örgütlenmelerde kadınların yerini irdelediler.


*Transfobi Forumu'ndan...

Transfobiye Karşı Forumda ise homofobiyle birlikte bir mücadele alanı olarak tanımlanan transfobi, trans varoluşlar ve trans kişilerin çalışma koşulları üzerinden ele alındı.

Antalya, İzmir, Eskişehir, İstanbul ve Ankara'dan eşcinsel (LGBT) dernek ve gruplar da "Gökkuşağı Forumu"nunda buluştular.

Yurtdışından ve yurtiçinden yönetmenlerin kısa filmleri ve belgeselleri buluşmanın homofobiye karşı filmler bölümünde gösterildi.

Öğrenci ve akademisyenlerin medya, erkeklik, kadınlık ve beden politikaları üzerine bildirilerini sundukları forumlarla birlikte bu yıl ilk kez kampüs forumları örgütlendi. Homofobiye Karşı Kampus Forumları ODTU, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ve Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüslerinde yapıldı.

Buluşma Katılımcıları

Buluşmaya yurtiçinden ve yurtdışından eşcinsel ve heteroseksüel bireylerle birlikte uzamanlar, gazeteciler, akademisyenler, politikacılar, öğrenciler, sanatçılar ve LGBT dernek temsilcileri katıldılar.

Kürşad Kahramanoğlu (Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği), Selay&Hayat (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Sera Can (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Toprak İzci & Sinem Kuzucan (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Selin Berghan (Sosyolog, "Lubunya" kitabının yazarı), Eylem (Gacı/Kadın Kapısı), Buse Kılıçkaya (Pembe Hayat LGBTT Derneği), Sude Dönmez (Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği), Uğur Yüksel (Kaos GL Dergisi), Uğur Alper (homoloji.com), GTURK, Beargi, Gacı İstanbul, Lubunya, Gacı/Kadın Kapısı temsilcileri,), Aykan Safoğlu (Bilgi Üniversitesi), Batur Özdinç (A-Infos Türkçe Haber Servisi Editörü ve İstanbul Indymedia Gönüllüsü), Oktay İnce (Karahaber.org), İrem Nur Aksu (Küresel Eylem Grubu), Ayça Örer (Bianet), Ali Rıza Taşkale (Araştırma Görevlisi, Hacettepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi), Cihan Ertan (Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü), Berfin Emre (Hacettepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi), Hervé Caldo (LGBT Merkezi-Paris, Fransa), Tuğrul Eryılmaz (Radikal Gazetesi), Mine Gencel Bek (Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi), Hülya Uğur Tanrıöver (Galatasaray Üniversitesi, İletişim Fakültesi), Fatih Özgüven (Yazar, Bilgi Üniversitesi), Barbaros Şansal, Aslı Doğan & İnci Birincioğlu (Ege Üniversitesi, Psikoloji Bölümü), Umut Güner (Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği), Ekrem Bilginer (Antalya Gökkuşağı Eşcinsel Oluşumu), Pelin Kalkan (MorEL Eskişehir LGBT Oluşumu), Deniz Yıldız (Kaosist Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi), Buse Kılıçkaya (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Bawer Çakır (Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği), Melek Göregenli (Sosyal Psikolog, Ege Üniversitesi), Mahmut Şefik Nil (Psikolog), Göze Orhon (Hacettepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi), Kerem Altıparmak (Ankara Üniversitesi, SBF İnsan Hakları Merkezi)

Uluslarası Katılım: Börje Vestlund (İsveç, Sosyal Demokrat Parti Milletvekili), Anette Trettebergstuen (Norveç, İşçi Partisi Milletvekili), Julia Ehrt & Dan Ghattas (TransGenderNetwork, Almanya), Beate Katharina Seiferth (L-Mag Dergisi, Almanya), Asbjorn Jorgensen (Gaysir.no web sitesi, Norveç), Marit Östberg (Kom ut Dergisi, İsveç), Ayşe Erbil (Radyo LoRa, İsviçre), Murat Çınar (Yönetmen, İtalya), Anna-Maria Sörberg (Serbest Gazeteci, İsveç), Jan Swierszcz (Homofobi Karşıtı Kampanya-KPH, Polonya), Vladimir Veljkovic & Jakov Causevic (SPY- Safe Pulse of Youth, Sırbistan), Haakon Haugli (Norveç İşçi Partisi), Anne Ross Solberg (Araştırmacı, Norveç), Zehra F. Kabasakal Arat (ABD, Siyasal Bilimler ve Kadın Çalışmaları)

Medya Özel Sayısı

Buluşmada sunulan, tartışılan metinler, Kaos GL dergisinin "medya" özel sayısında toplanıyor.



*
Konuyla ilgili haberler:

[[Yan yana durmak]]

[[Homofobiye karşı tavır alın!]]

[[2. ULUSLARARASI HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA]]


Etiketler: medya
İstihdam