19/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Cumartesi günü Çanakkale’de eğitimcilerle bir araya geldi.

Homofobi Karşıtı Eğitimciler Çanakkale’de Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği, Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Cumartesi günü Çanakkale’de eğitimcilerle bir araya geldi. Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi işbirliğinde Çanakkale Kent Konseyi İsmet Paşa Mahalle Meclisi’nde yapılan etkinliğe 30 öğretmen katıldı.
 
“Bir Elmanın İki Yarısı Mıyız?”
Etkinliğin ilk kısmında Remzi Altunpolat lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ) terimlerin anlatarak, hak mücadelesi üzerinde durdu. Homofobi, transfobi, heteroseksizm ve heteronormativite gibi kavramların cinsiyetçilik, ırkçılık, ayrımcılık ve kapitalizm ile ilişkisine değinen Altunpolat "Hepimizin bildiği, sıkça duyduğu bir cümle var. Kadın ve erkek birbirlerini tamamlar ve bir elmanın iki yarısı gibidir derler, gerçekten kadın ve erkek bir elmanın iki yarısı mıdır?” diyerek heteroseksist ve cinsiyetçi klişeleri tartışmaya açtı.
 
“Sendikalar Üyelerinin Hakkını Korumak İçindir”
İkinci kısımda ise Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube LGBTİ Komisyonu’ndan Ayşe Panuş Eğitim-Sen’de öğretmenler ve öğrenciler için oluşturdukları LGBTİ eğitim komisyonunun nasıl kurulduğunu aktardı. “Amacımız ilk başta heteroseksist olmayan eğitim materyalleri geliştirmekti. Sonra sendikaların tüzüklerini gözden geçirip cinsiyetçi ve heteroseksist maddeleri belirlemeye başladık. Sendikalar ne içindir, üyelerinin hakkını korumak içindir. Bugun LGBTİ çalışanların yaşadığı ayrımcılıkla mücadele eden bir sendika istiyoruz. Ve sendikaları dönüştürmek için çalışmalar yapıyoruz” diyen Panuş, LGBTİ kamu emekçilerinin komisyona dâhil olma sürecinden bahsetti. Genel kurullar sürecinde bu konuyla ilgili önergeler verilmesi ve LGBTİ adayların  gösterilmesinin önemini vurgulayan Panuş, Kaos GL eğitim grubu ile yapılan çalışmalara örnekler vererek broşür, afiş ve film gösterimi çalışmalarından bahsetti.
 
“Öğrencim Psikiyatristi Tarafından Etek Giymeye Zorlandı”
Psikolojik Danışman ve Rehber Berna Savcı ise eğitim hayatında, okullarda LGBTİ öğrencilerin yaşadıkları ayrımcılık ve sorunlar üzerinde durdu. Ergen ve çocuklarla nasıl çalışılabileceği, bu çocukların sınıflarında ve okullarında ne tür çalışmalar yapılabileceği üzerine örnekler verdi. Aileler ile yapılacak çalışmaların neler olabileceği ve nasıl çalışılması gerektiğinden bahseden Savcı, öğretmenlerin faydalanabilecekleri kaynak önerilerinde bulundu.
 
Bir öğretmenin öğrencisinin psikiyatristi tarafından etek giymeye zorlandığını ve bunun için nasıl bir çalışma yapılacağının sormasıyla diğer öğretmenler de sınıf ortamlarında ve okulda karşılaştıkları deneyimleri ve sorunları anlattılar.
 
Diğer öğretmenlerle birlikte çalışma, okul idaresinin yaptırımları, ders konularının ayrımcı olmayan şekilde işlenmesi gibi konular, örneğin “beden eğitimi” gibi derslerde neler yapılabileceği ele alındı. Şiddete uğrayan LGBTİ öğrenciler için nerelere başvurulabileceği de sorulan soruların arasındaydı.
 
Bu etkinlik Pembe Hayat ve Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında yapılmaktadır. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam