13/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

İngiltere’de lezbiyen bir öğretmen okullarda homofobiyi sona erdirme kampanyasıyla Birleşik Krallık eğitim ödülleri töreninde ‘yüksek onur’ payesi aldı.

Lezbiyen öğretmen başarısıyla “en ilham verici öğretmen” olarak ödüllendirildi.

Lezbiyen öğretmen Elly Barnes kendi okulunu İngiltere’deki okullar arasında bir LGBT hoşgörü merkezine dönüştürdüğü için “ilham kaynağı” olarak takdir görüyor.

İngiltere’de lezbiyen bir öğretmen okullarda homofobiyi sona erdirme kampanyasıyla Birleşik Krallık eğitim ödülleri töreninde “yüksek onur” payesi aldı.
 
Londra’nın Stoke Newington Okulu’ndan Elly Barnes, Times Educational Supplement (TES) ödüllerinde “en ilham verici öğretmen kategorisinde” birinci seçildi.
 
Stoke Newington’ın müzik öğretmeni Barnes, 2005’te kendi okulunda yıllık Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Tarihi Ayı’nı başlattı ve Londra civarından diğer okulların da katılması için ön ayak oldu.
 
Kendisi ayrıca okulların LGBT öğrenciler ve öğretmenler için daha güvenli bir yer haline gelmesi yönünde çalışan SchoolsOUT organizasyonunun Ulusal Okul Temsilcisi.
 
Törende Barnes “Okullardaki şu anki durum itibariyle çocuklarımızın eğitimindeki önemi açısından eşitliklerin eğitimciler tarafından tanındığını bilmek heyecan verici,” şeklinde konuştu.
 
Şubat 2012’de Birleşik Krallık eğitim gözlemcisi Ofsted, Barnes’in çalışmalarının kendi okulu ve yerel eğitim sistemi üzerindeki etkileri üzerine bir rapor yayınladı.
 
Londra’nın Hackney konseyi de LGBT’lerin kabul edilmesine ilişkin üstün eğitim performansı için Barnes’i tebrik etti.
Barnes, Ofsted raporunda “2005’te LGBT tarihi ayımızı öğrencilerimizin sınıf içinde ve dışında homofobik dili yaygın bir biçimde kullanmasına cevaben başlattık,” dedi.
 
“Proje her Şubat’ta önce tüm okulu, ardından topluluğu kapsayan bir biçimde gelişti ve sonunda ulusal bir etkinliğe dönüştü.”
Barnes’in yüksek onur payesini almasını okullarda hâlâ süregiden homofobik tacize dikkat çeken Ofsted ve Stonewall’un raporları izledi. Her iki örgüt de öğrencilere eşitlik ve LGBT hareketlerinin tarihini öğretecek derslerin düzenlenmesini öneriyor. 
 
Ofsted, Stoke Newington Okulu’nu LGBT konularının öğretiminde “en iyi uygulama”nın merkezi seçti.
 
Barnes’in TES ödüllerindeki başarısı okullara LGBT-dostu okul politikaları izlemenin ve homofobi/transfobiyle başa çıkmanın önemini gösteriyor.
 
Eylül 2010’da Barnes kendi okulunu Öğretmenler için Çeşitlilik Eğitimi Merkezi ilan etti ve ulusal çapta yüzden fazla eğitimciye eğitim verdi. Eğitimle ilgili geri bildirimler yüzde yüz mükemmel olduğu kanısında.
 
“Hocam bizi eşcinsel mi yapacaksınız?”
 
Elly Barnes’ten bir anekdot: “‘Hocam, bizi eşcinsel mi yapacaksınız?’ diyen öğrencilerim oldu ve ben de onlara Siyah Tarihi Ayı’nda siyah, Türk Ayı’nda Türk olup olmadıklarını sordum.”
 
Barnes, öğretmen kanalı Teachers’ TV’de açıldı ve şunları söyledi: “Homofobiye cehalet sebep oluyor – eğitilince tavırlar değişiyor. Bazen derin kökleri olan bir nefretin değişmesi uzun zaman alabiliyor. En iyi yöntem olumlu rol modelleri göstermek.”
 
Elly Barnes ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için sitesi: http://ellybarnes.com/

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam