04/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, 10 Ocak’ta, İstanbul’da, “Eşcinsel Bireylerle Terapötik İlişki Atölyesi” düzenliyor. Ücretsiz yapılacak &cce

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişiminden Atölye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, 10 Ocak’ta, İstanbul’da, “Eşcinsel Bireylerle Terapötik İlişki Atölyesi” düzenliyor. Ücretsiz yapılacak çalışma, ruh sağlığı alanındaki uzman ve öğrencilere açık olacak. 

İlk toplantısını 6 Aralık 2009 tarihinde İstanbul’da gerçekleştiren Girişim, “Ruh Sağlığı Alanındaki Uzman ve Öğrencilere” hitaben bir çağrıda bulundu.




Girişim’den yapılan açıklamada, “bir grup psikiyatr ve psikolog olarak eşcinsellikle ilgili ruh sağlığı çalışanlarının bilinçli-bilinçsiz yanlış ya da yetersiz uygulamalarının sağlıklı ve bilimsel bir zemine oturtulması gerektiğini düşünüyoruz” denildi.
 
Ruh sağlığı alanında çalışanlar ayrımcılığa karşı bir araya geliyor
 
Ruh sağlığı alanında çalışanlar olarak (psikiyatrlar, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları, psikiyatri hemşireleri, pedagoglar, çocuk gelişim uzmanları, rehber öğretmenler, terapistler vb) bir araya gelmenin yollarını arayan Girişim, “Çalışma alanımızda ayrımcılığın son bulmasının tek kazançlısının eşcinseller olmayacağına inanıyoruz” dedi.
 
“Ayrımcı/baskılayıcı müdahaleler en büyük desteklerini maalesef psikiyatri/psikoloji’den almıştır”
 
Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, “Ruh Sağlığı Alanındaki Uzman ve Öğrencilere” hitaben yaptığı açıklamasında, psikiyatri/psikoloji’den kaynaklanan homofobinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Uzun yıllar boyunca psikiyatri ve psikolojinin öncülüğünde, heteroseksüelliğin tek sağlıklı cinsel yönelim olduğu yaygınlaştırılmıştır. Hayatın hemen her alanında eşcinsellere ve eşcinselliğe karşı mücadele verilmiş, bu ayrımcı/baskılayıcı müdahaleler en büyük desteklerini maalesef psikiyatri/psikoloji’den almıştır. Artık eşcinsellik için benzer ifadeler bilimsel olarak kullanılamıyorsa da, eşcinsellik bahis konusu olduğunda birçok insanın gözleri hâlâ eğitim kurumlarında ve klinik alanlarda çalışan ruh sağlığı uzmanları aramaya devam etmektedir.

Türkiye’de
dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ruhsal hastalıklar, DSM IV (Amerikan Psikiyatri Birliği- APA) ve ICD 10 (Dünya Sağlık Örgütü- DSÖ)) uluslararası sınıflandırmalarına uygun şekillerde kategorilere ayrılır. APA tarafından 1973’te alınan karar sonrasında, eşcinsellik bir ruhsal hastalık kategorisi olmaktan çıkarılmıştır, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) de benzer bir yol izlemiştir.
 
Bilimsel kabul ve yaygın uygulama bu yönde olmakla birlikte, eşcinselliğin hastalık olduğunu, tedavi edilmesi gerektiğini düşünen ruh sağlığı çalışanları ve kurumlar halen vardır.”
 
Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi Neler Yapacak?
 
Girişim, 10 Ocak’ta, İstanbul’da düzenleyeceği “Eşcinsel Bireylerle Terapötik İlişki Atölyesi” öncesi ilan ettiği bildiride neler yapmayı planladıklarını sıraladı.
 
1. Ruh sağlığı alanında çalışanları bilgilendirmeye yönelik kitapçık oluşturmak ve atölye çalışmaları düzenlemek: Bu konuda eğitim alamayan, doğru bilgiye ulaşamayan ruh sağlığı çalışanlarını bilgilendirmek, iyi niyetli olsa da “eşcinsellik hastalık değildir” dedikten sonra ne yapacağını bilemeyen ruh sağlığı çalışanlarıyla birlikte çözüm aramak.

2. Eşcinsel bireyleri ve yakınlarını ruh sağlığı hizmetleri ile ilgili bilgilendirmek: Ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara başvuranları bilgilendirmek; bilimsel terapötik yaklaşımlar uygulayan uzmanlara yönlendirilmelerinde yardımcı olmak, onlara hasta hakkı ihlalleri, ayrımcılık/aşağılama ve “tedavi etme” girişimlerine karşı duracak bir donanım kazandıracak etkinliklerde bulunmak.

3. Homofobik tutumlara karşı eylemlerde bulunmak: Medya organlarında homofobiyi destekleyen, bilimsel görüşün aksi açıklamalarda bulunan meslektaşlarla ilgili meslek örgütlerinin etik kurullarına başvurmak, şikâyet/rapor etmek, aksi yönde aynı şekilde açıklama yapmak gibi eylemlerde bulunmak.

4. Mesleki toplantılar düzenleme: Ruh sağlığı alanında uzmanların bir araya geldiği bilimsel toplantılarda, konuyu gündeme getirmek; panel, konferans, atölye çalışması gibi etkinlikler düzenlemek.

5. Farklı disiplinlerde çalışan uzmanların bu konuyla ilgili etkileşimde bulunabileceği toplantılar düzenlenmek.

Halen
girişimi destekleyenler arasında psikiyatrlar, psikologlar, psikolojik danışmanlar ve sosyal hizmet uzmanları, bu alanlarda eğitim gören öğrenciler bulunmakta. Girişim, hedefleri gereği, farklı şehirlerden ve yurtdışından çalışmalarımıza katkıda bulunan arkadaşlarımıza da açıktır.

Katkıda bulunmak ve birlikte çalışmak isteyenlere bu olanağı yaratmak konusunda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız.

Yakın bir zamanda kuruluşu tamamlanacak olan internet sitemizden ve mail grubumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

Atölye Programı
 
EŞCİNSEL BİREYLERLE TERAPÖTİK İLİŞKİ ATÖLYESİ*
 
09.30- Tanışma ve Açılış
 
10.00-11.00- Cinsellikle İlgili Temel Kavramlar
– Psk. İzlem Aybastı

11.00-11.45 – Tarih Boyunca Eşcinselliğin Algılanışı ve Homofobi/Heteroseksizm 1. Oturum
- Psk. Mahmut Şefik Nil

11.45-12.00 – Çay/Kahve Arası
 
12.00-12.45 - Tarih Boyunca Eşcinselliğin Algılanışı ve Homofobi/Heteroseksizm 2. Oturum
- Psk. Mahmut Şefik Nil

12.45- 13.30- Yemek Arası

13.30-14.45- Psikiyatri ve Psikolojinin Eşcinselliğe Bakışı
- Psikiyatr Dr. Koray Başar

 14.45- 15.00- Çay/Kahve Arası
 
15.00- 15.45- Eşcinsellerle Terapi 1. Oturum
- Psikiyatr Dr. Seven Kaptan

15.45-16.00- Çay/Kahve Arası
 
16.00-16.45- Eşcinsellerle Terapi 2. Oturum
- Psikiyatr Dr. Seven Kaptan
 
16.45-17.00- Çay/Kahve Arası
 
17.00-18.00- Genel Değerlendirme ve Soruların Yanıtlanması
 
Tarih   : 10.01.2010
Yer     : Nil Psikoterapi – Emektar Sokak 24/5 Zenel Apartmanı GÜMÜŞSUYU-İSTANBUL
         (Gümüşsuyu Asker Hastanesi Karşısı)
0.212.244 92 04 0.212.244 92 03 (Saat 12.00’den sonra açık)
 
KAYIT İÇİN ARAYINIZ
 
* Bu atölye Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişiminin ücretsiz yapılan bir çalışmasıdır.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret