22/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Aksaray’da Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar’ın katılımıyla homofobi ve transfobiye karşı panel yapıldı.

Homofobi karşıtları Aksaray’da buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aksaray’da Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar’ın katılımıyla ilk kez homofobi ve transfobiye karşı panel yapıldı. Üniversitede konuşan Tar, “Heteroseksizmle mücadele hepimizi özgürleştirir” dedi.

 

Kaos GL’nin yürüttüğü Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar kapsamında Aksaray Üniversitesi’nde ilk kez “Homofobi Kimin Meselesi” paneli yapıldı. Aksaray Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Temsilciliği ve Sosyoloji Topluluğu’nun davetiyle Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar, üniversite öğrenci ve öğretim görevlilerine homofobi ve transfobiye ilişkin sunum yaptı.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan etkinlik, Sosyoloji Topluluğu’ndan Zeliha Davran’ın açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye’de ve dünyada eşcinsellerin haklarına ilişkin bilgi veren Davran, Aksaray Üniversitesi’nden LGBTİ konulu bir panele ev sahipliği yaptıkları için çok mutlu olduklarını belirtti.

 

“Heteroseksizmle mücadele hepimizi özgürleştirecek!”

Davran’ın ardından söz alan Yıldız Tar ise eşcinselliğe dönük “hastalık, suç ve günah” yaftalarının tarihsel arka planını aktardı. Homofobi, transfobi, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, nefret suçları gibi temel kavramları açan Tar, “Homofobi eşcinsellerin değil bir bütün olarak toplumun meselesidir. Toplumsal barışı tehdit eden, heteroseksüel ilişkinin tek meşru, makbul ve normal ilişki biçimi olduğunu dayatan ayrımcılık ideolojisi heteroseksizmle mücadele; hepimizi özgürleştirecektir” dedi.

Nefret suçlarına hedef olmak için eşcinsel sanılmanın dahi yeterli olduğunu hatırlatan Tar, “Uzun saçlı bir erkeğin eşcinsel olduğu varsayılarak saldırıya uğradığı, eşcinsel kadınların cinselliklerinin fantezi nesnesi haline getirilerek önemsizleştirildiği, lezbiyenlerin zorla evlendirildiği bir dünyada kimse özgür olamaz” şeklinde konuştu.

Sunumun ardından katılımcıların soruları cevaplandı. Etkinlik kapsamında Kaos GL Derneği’nin “Sık Sorulan Sorular” kitapçığı da dağıtıldı. Aksaray’da bir ilk olan etkinliğin ardından katılımcılar ayrımcılığa karşı mücadele için başka etkinliklerin de yapılması gerektiğini belirtti.

Kaos GL Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar ve Küçük Hibe Fonu için başvurularınızı bekliyor

Geçtiğimiz yıl 37 ilde etkinlik yapan Kaos GL bu yıl da yerel buluşmalar için yola çıktı. Yerellerden gelen birlikte çalışma, heteroseksizm karşıtı hattı birlikte genişletme talepleri ile örülen bu ağlar sizin şehrinize de gelmek istiyor. Kampüsünüzde, şehrinizde birlikte etkinlik yapmak isterseniz Kaos GL ile iletişim kurabilirsiniz.

Bu yıl bu hattı genişletmek için yeni bir yol daha var. Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu’ndan yararlanarak Buluşma’yı kendi şehrinize taşıyabilirsiniz. 20 şehre verilecek olan hibe LGBT odaklı ittifaklara öncelik tanıyacak ve bu ittifakların oluşmasını da hedefleyecek. 1000 TL üst limitli hibe başvurularınızı bilgi@kaosgldernegi.org adresine gönderebilirsiniz.

*Kaos GL Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu Norveç Büyükelçiliği ve Gökkuşağı Projesi kapsamında, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Kurumu SIDA tarafından desteklenmektedir.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam