06/05/2011 | Yazar: Zeynep Akkuş

Altıncı Homofobi-Transfobi Karşıtı Buluşma’nın İstanbul Üniversitesi ayağı, 5 Mayıs’ta, Avrasya Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. İ.Ü.

Homofobi Karşıtları İstanbul Üniversitesi’nde de Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Altıncı Homofobi-Transfobi Karşıtı Buluşma’nın İstanbul Üniversitesi ayağı, 5 Mayıs’ta, Avrasya Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. İ.Ü. RADAR LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) öğrenci topluluğunun bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ve Ardıl Bayram Şahin’in moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Kaos GL’den Ali Erol, LİSTAG’dan Pınar Özer ve İstanbul LGBTT-Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç konuşmacı olarak katılırken, İ.Ü. RADAR grubundan Nehir Kovar da kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Nehir Kovar, powerpoint eşliğindeki sunumunda RADAR’ın, kuruluşunun üzerinden geçen üç yıl içinde düzenlediği ya da yer aldığı etkinlikleri tanıttı. İlk olarak 2009’da Öğrenci Kültür Merkezi’nde Kaos GL’nin desteğiyle düzenlenen panelden, 2010’da Kavaf’ın “Eşcinsellik hastalıktır” iddiası üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen etkinliklerden, 18. Onur Haftası’nda diğer üniversitelerden gelen öğrencilerle buluşulmasından ve topluluğun üzerinde durduğu toplumsal cinsiyet okumaları ve queer okumalarından söz etti.
 
LİSTAG (Lambdaİstanbul Aile Grubu) üyesi Pınar Özer, eşcinsel ve transseksüel annesi olmakla ilgili deneyimlerini aktardı. 16 yaşındaki oğlunun “Anne, benim bedenim başka, ben başkayım” sözüyle başlayan ve cinsiyet geçiş ameliyatıyla sonuçlanan dönemde yaşadıklarını, ilk başlarda geleneksel bir aileden geldiği ve bu konularda hiçbir bilgi sahibi olmadığı için yaşadığı sorunları, sonrasında LİSTAG üyeleriyle bir arada sürdürdüğü çalışmalarını, ardından büyük oğlunun da eşcinsel olduğunu öğrendiği süreci paylaştı.
İstanbul LGBTT-Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç, trans hareketin dününü ve bugününü anlattığı konuşmasında, trans hareketin nasıl doğduğundan, özellikle trans kadınlar üzerinde yoğunlaşan dernek çalışmalarından, derneğin ilk başlarda zorunlu seks işçilerinin karşı karşıya olduğu HIV/AIDS riski konusunda tıbbi destekler sağlarken, 2000’li yıllara gelindiğinde hak ihlallerinin artmasıyla hukuksal mücadeleye ağırlık vermesinden; nefret cinayetleri, anayasal haklar, önyargılar, istihdam gibi konulardaki çalışmaların sürdüğünden söz etti.
 
Son olarak söz alan Kaos GL’den Ali Erol da LGBT hareketin Türkiye’deki seyriyle ilgili bilgiler verdi. “Homofobi kimin meselesi” sorusuna yanıt aranırken bir yandan da kadın hakları, milliyetçilik ve diğer ayrımcılıklar üzerinde de durulduğunu, ülkemizde eşcinselliğe karşı cezai bir yaptırım uygulanmamış olsa da tepkilerin günah-hastalık-suç ithamları şeklinde karşımıza sık sık geldiğini paylaştı.
 
Büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu katılımcılar da, sorularını ve görüşlerini dile getirme fırsatı buldu. Buluşma’ya 60’ı aşkın kişi katıldı.

Fotoğraflar: Zeynep Akkuş / Kaos GL
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret