04/11/2010 | Yazar: Bawer Çakır

Katolik Kilisesi lideri Papa 16.

Homofobi Karşıtlarından Papa'ya Öpücüklü Karşılama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benediktus 6-7 Kasım'da İspanya'nın Barselona şehrini ziyaret edecek. Barselona'da bu ziyaret için hazırlıklarını sürdüren yalnızca Katalunya Hükümeti ve belediye değil. Homofobi ve transfobi karşıtları da şu günlerde harıl harıl bu ziyaret için hazırlık yapıyorlar.
 
Homofobik ve transfobik açıklamalarıyla bilinen Papa'yı “en iyi şekilde ağırlamak” için harekete geçen homofobi ve transfobi karşıtı lezbiyen, gey, biseksüel ve translar (LGBT),  heteroseksüeller, interseksler ve hak savunucuları Papa'nın ziyareti için bir “Hoş geldin partisi” düzenliyor.
 
Eylem 7 Kasım Pazar günü Papa'nın Katedral Meydanı'nda, saat 9.00'da gerçekleşecek.
 
Papa 16. Benediktus, “Eşcinselliğin dünya için yağmur ormanlarının kaybolması kadar büyük bir tehdit olduğunu” savunmuş, bir Noel konuşmasında da, eşcinselliği kınayarak evliliğin önemini vurgulamıştı. Papa, transseksüellere yönelik olarak da "Kimin erkek ya da kadın olduğuna karar veren insanlar değil Tanrı'dır" diye buyurmuştu.
 
Eylemi düzenleyenler bu açıklamaları sıklıkla yapan Papa'yı cinsel hakların düşmanı olarak niteliyorlar. “Bu nedenle” diye devam ediyor çağrı metni, “Papa'ya tutkulu öpücüklerimi göstermeli ve aşk hakkında bir kere daha düşünmesini sağlamalıyız.”
 
Çanlar öpücükler için çalacak
Eylem alanına gelecek topluluk saat 9.00'u, yani Papa'nın Katedral ziyaretini bitirip, Katalan mimar Gaudi'nin hâlâ inşaatı devam eden ve Barsleona şehrinin simgesi sayılan Sagrada Familia'yı ziyarete gideceği anda gerçekleşecek.

Papa katedral ziyaretini bitirip dışarı çıktığı anda “Popemobile”den verilecek alarm sesiyle eylemciler hemcinsleriyle öpüşmeye başlayacaklar. Eylem Papa'nın alanda kaldığı süre boyunca devam edecek. İkinci alarmın ardından herkes öpüşmeyi bırakacak ve hiçbir şey olmamış gibi şehrin çeşitli yerlerine dapılacaklar.
 
Organizasyon ekibi karşılaşılacak herhangi bir zorlama ya da şiddete benzer bir şekilde karşılık verilmeyeceğinin altını çiziyor, öpüşme eyleminin barışçıl bir hareket olduğunu vurguluyorlar. Eylemcilerin karşılaşacakları herhangi bir müdahalede “dudaklarını” kullanmaları öneriliyor.

Facebook'tan sansür
Öte yandan, eylemle ilgili sosyal iletişim sitesi Facebook'ta açılan duyuru sayfasının sansürlendiğini de belirtelim. Facebook yönetimi, kuralları arasında "tehdit ve nefreti teşvik eden, ayrıca bir kişi veya bir gruba yönelik saldırı içeriği olan sayfaları kapatmak" olduğunu hatırlatarak, eşcinsellerin Papa'ya karşı oluşturduğu sayfayı kaldırdı. Ancak Facebook kurallar konusundaki hassasiyetini genellikle LGBT örgütlerine karşı kullanıyor. Zira, hali hazırda sitede yer alan ırkçı, ayrımcı, cinsiyetçi, açıkça kişileri hedef gösteren gruplar ve sayfalar yapılan onlarca şikayete rağmen hâlâ varlıklarını sürdürüyor.

Organizasyon ekibi, bu sansüre rağmen yeni bir sayfa açtılar ve o sayfada 600 kişi eyleme katılacağını yineledi. Sayı gün geçtikçe artıyor. Eyleme Barselona'nın yanı sıra Tarragona, lleida, Girona gibi diğer Katalan şehirleri ile Madrid, Bilbao ve Valencia gibi şehirlerden de katılım bekleniyor.
 
Papa'yı balkondan seyretmenin bedeli 3000 avro
Bu ziyaretile ilgili bir önemli bilgi de emlak piyasasından. Papa'nın ziyaret edeceği Sagrada Familia'ya bakan balkonların sahipleri Papa'yı balkondan izlemek isteyenlerden 3000 avro istiyor. Rakam şaşırtıcı gelse de birçok balkon kiralanmış durumda.
 
Son olarak, bu ziyaretin bu ayın sonunda Katalunya'da yapılacak seçimleri nasıl etkileyeceği de en önemli sorulardan biri. Bunu ise ancak seçim sonuçları açıklandığında görebileceğiz.
Eylemle ilgili gelişmeler için Facebook sayfasını (http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=171310932880986) ya da blog'unu (http://queerkissingflashmob.wordpress.com/) ziyaret edebilirsiniz


Etiketler: insan hakları
İstihdam