16/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Daha önce ‘muzır neşriyat’ ilan edilen ‘Kız Çocuk Hakları Bildirgesi’ kitabı bu sefer de toplatılıp imha edildi. Kitabın çevirmeni hakkında da iddianame düzenlendi.

Homofobi ve transfobi iş başında: Çocuk kitapları imha edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sabah'tan Atakan Irmak'ın haberine göre, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı piyasaya 'Kız Çocuk Hakları Bildirgesi' olarak sürülen kitabı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından inceleyerek rapor düzenlemesini talep etti. 5 kişilik heyet tarafından yürütülen inceleme kapsamında hazırlanan raporda, “kitabın içerisinde eşcinselliğe özendiren ve çocuk gelişimi üzerine basmakalıp fikirleri değiştiren ifade ve görsellere yer verildiği” homofobik ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın hazırladığı raporda ayrıca şu transfobik ifadelere de yer verildi: “Kitabın henüz cinsiyet farkındalığı bulunmayan çocuklarda transseksüelliğe, erkek çocukların sergilediği davranışların kız çocukları tarafından sergilenebileceğine yönelik ifadelerin bulunduğu”.

Bakanlık tarafından hazırlanan rapor İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilerek söz konusu kitabın toplatılması ve kitabı çeviren kişi hakkında işlem yapılması talep edildi. Savcılık, Bakanlığın ihbarı sonrası harekete geçerek söz konusu 'Kız Çocuk Hakları Bildirgesi' ve 'Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi' adlı çocuk kitaplarının toplatılması için harekete geçti. Kitaplar hakkında basım, dağıtım ve satış yasağı getirilirken, basımı yapılan kitaplara el konularak imha edildi.

Kitabın çevirmeni hakkında da 'Müstehcen Yayınların Yayılmasına Aracılık Etmek' kapsamında iddianame düzenlendi. 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan çevirmen ilerleyen günlerde Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.


Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat
İstihdam