12/05/2016 | Yazar: Kaos GL

KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, Aksaray Üniversitesi’nde homofobi, transfobi ve medyada nefret söylemi üzerine sunum yaptı.

Homofobi ve Transfobi Karşıtı Buluşma Aksaray’daydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, Aksaray Üniversitesi’nde homofobi, transfobi ve medyada nefret söylemi üzerine sunum yaptı.

Kaos GL Derneği, Aksaray Üniversitesi öğrenci ve eğitim görevlileriyle bir araya geldi. Aksaray Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Temsilciliği ve Sosyoloji Topluluğu’nun davetiyle KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, üniversite öğrenci ve öğretim görevlilerine homofobi ve transfobiye ilişkin sunum yaptı.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda dün (11 Mayıs) yapılan etkinlikte Yıldız Tar, homofobi ve transfobinin arka planını ve ayrımcılığı anlattı. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük “hastalık, suç ve günah” yaftalarının tarihsel arka planını aktardı.

“Heteroseksizmle mücadele hepimizi özgürleştirecektir”

Homofobi, transfobi, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, nefret suçları gibi temel kavramları açan Tar, “Homofobi eşcinsellerin değil bir bütün olarak toplumun meselesidir. Toplumsal barışı tehdit eden, heteroseksüel ilişkinin tek meşru, makbul ve normal ilişki biçimi olduğunu dayatan ayrımcılık ideolojisi heteroseksizmle mücadele; hepimizi özgürleştirecektir” dedi.

Türkiye’de medyayı homofobik ve transfobik nefret söylemi açısından ana hatlarıyla üç döneme ayıran Tar, “ucube” ve “terör” anahtar kavramları üzerinden medyada nefret söyleminin seyrini aktardı.

“Nefret söylemi herkesin sorunudur”

Nefret söyleminin hem nefret saldırılarını meşrulaştırdığını hem de hedefindeki gruba mensup kişilerde ciddi yıkımlara yol açtığını da ifade eden Tar, “Ancak nefret söyleminin hedefinde olmak için illa o gruba mensup olmanız gerekmiyor. Uzun saçlı heteroseksüel bir erkeğin eşcinsel olduğu kalıp yargısı ve varsayımı üzerinden nefret söylemi ve hatta saldırılarına maruz kalabileceğini de deneyimliyoruz. Haliyle nefret söylemi sadece LGBTİ’lerin sorunu değil; toplumsal barışı tehdit ettiği için herkesin sorunudur” şeklinde konuştu.

*Bu etkinlik, Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité destekleriyle gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam