05/05/2017 | Yazar: Kaos GL

Balıkesir’deki LGBTİ mültecilerle ‘Homofobi Karşıtı Buluşma’ Kaos GL’den Seçin Tuncel ve Koray Arkadaş’ın katılımıyla gerçekleşti.

Homofobi ve transfobi LGBTİ mültecilerin hayatını zorlaştırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Balıkesir’deki LGBTİ mültecilerle “Homofobi Karşıtı Buluşma” Kaos GL’den Seçin Tuncel ve Koray Arkadaş’ın katılımıyla gerçekleşti.

Kaos GL’den Seçin Tuncel ve Koray Arkadaş, Balıkesir ASAM (SGDD)’da LGBTİ mültecilerin ve ASAM çalışanlarının katılımıyla “Homofobi Karşıtı Buluşma” düzenledi.

Balıkesir ASAM’da düzenlenen buluşma 4 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi. Hem konuşmacıların sunumları hem de LGBTİ mültecilerin ve ASAM çalışanlarının sorularının yanıtlandığı buluşma iki oturum halinde yaklaşık iki saat sürdü.

"Yalnızca LGBTİ’lerle değil, çocuklar, gençler, mülteciler, mahpuslar, ailelerle de çalışıyoruz"

Konuşmasına Kaos GL’nin mücadele tarihiyle başlayan Seçin Tuncel, Kaos GL’nin Türkiye’de kurulan ilk LGBTİ örgütü olduğuna dikkat çekti. Kuruluşundan bugüne Kaos GL Dergisinin düzenli olarak yayımlandığını, medyanın önemli bir güç olduğunu belirtti. Türkiye’de LGBTİ’lerin yaşadığı ayrımcılıklara değinen Tuncel, homofobinin ve transfobinin LGBTİ’lerin hayatını ciddi bir şekilde etkilediğini ifade etti. Tuncel konuşmasında, spesifik olarak yalnızca LGBTİ’lerle değil, çocuklar, gençler, mülteciler, mahpuslar, aileler gibi gruplarla çalışıldığına değindi ve bu gruplara yönelik ayrımcılığın birbirinden bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini savundu. Tuncel konuşmasını Kaos GL’nin verdiği danışmanlıklardan bahsederek tamamladı.

"Yabancı düşmanlığı ile homofobi ve transfobi LGBTİ mültecilerin hayatını zorlaştırıyor"

LGBTİ mültecilerle çalışan Koray Arkadaş öncelikle mülteci, sığınmacı, göçmen kavramlarını ve mültecilerin sığınma prosedürlerini açıkladı. Türkiye’ye Avrupa Konseyi’ne üye olmayan ülkelerden gelen mültecilere mülteci statüsü verilmediğini, bu yüzden kendi ülkesinden birçok problemle gelen LGBTİ mültecilerin Türkiye’de çoklu ayrımcılık yaşadıklarını belirtti. LGBTİ mültecilerin çalışma izinlerinin olmayışına, hastanelerde dil bariyerinden ve kısıtlı sigorta hakkından dolayı tedavilerini ve trans geçiş süreçlerini gerçekleştiremediklerine, barınma sorunları yaşadıklarına, sosyalleşemediklerine değinen Arkadaş, var olan yabancı düşmanlığı ile homofobi ve transfobinin LGBTİ mültecilerin hayatını çok zorlaştırdığını ifade etti. Son olarak yerellerde örgütlenmenin kendileri için önemli olduğunu ekledi.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam